500 лева глоба за буренясал гроб?

Общество

16-10-2014, 09:38

Снимка:

Wikimedia.org

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

На гробищата! Издърпаха златен синджир от врата на петричанка

Вкарват местата за покойници в регистри

Софиянци, които не поддържат гробните места на своите близки, ще плащат 100 лв. глоба, а при повторно нарушение тя ще се увеличи до 500 лв. Санкцията е заложена в предложенията за промени в наредбата за гробищните паркове, които вчера бяха разгледани от общинарите в комисията по нормативна уредба.

Според тях, ако договорът за ползване на гробното място не се поднови една година след изтичането му, общинското предприятие „Гробищни паркове” или съответният районен кмет ще предоставя мястото за друго погребение. Това ще става след 2 години, когато общината вкара в електронен регистър всички 250 000 гробни места, пише "Монитор".

С промените в гробищата ще може да работят само фирми, които имат собствена техника и работници с дипломи за каменоделци. Погребалните агенти пък ще трябва да имат организация на траурно-обредни ритуални дейности. Фирмите няма да имат право да извършват търговска или рекламна дейност в гробищата. Подборът на погребалните и каменоделските дружества ще се прави от временна комисия, която ще се произнася в 14-дневен срок.

Предвижда се още каменоделските фирми да могат да работят от понеделник до петък, а през уикенда – само ако дните са обявени официално за работни. За нарушения те ще отнасят глоби от 500 лв. до 1000 лв., а при втора издънка – до 2 бона. Целта на новата цедка за каменоделците е да се отреже достъпът на случайни фирми, измамници, крадци и прекупвачи и да спрат кражбите и чупенето на паметници, след което близките са изнудвани да правят нови на до 5 пъти по-високи цени.