Огнян Минчев: Само смели лидери могат да демонтират модела “КОЙ"

ДПС прави политическа крачка назад, за да направи няколко корпоративни крачки напред

Прибързано е да се каже, че преговорите на ГЕРБ с Реформаторския блок (РБ) са се провалили. Това е само първият рунд, очевидно е, че има трупано напрежение между политиците. Освен това ГЕРБ се опитва да разбере как да се разговаря с РБ и какво ще е поведението му като цяло, коментира политологът Огнян Минчев в студиото на Нова телевизия.

Той смята, че поставянето на проблема за демонтирането на модела “КОЙ” от РБ е нещо много сериозно и важно, но не е въпрос само на твърдост, за да бъде решен.

Тук едва ли става дума за твърдост по отношение на модела “КОЙ”. За да бъде демонтиран този модел, се изискват дългосрочни мерки, чрез които да бъдат прочистени всички сфери на живот, в които той дълбоко е вкоренен. В продължение на 20 години той е проникнал до мозъка на костите, както се казва. Не можеш да се събудиш една сутрин и с един замах да премахнеш корпорацията, която е управлява държавата толкова дълго време. Освен това е необходимо решително правителство, водено от много смели лидери, които са готови да си сложат главата в торбата, обяснява Минчев.

Според него, предвид пъстротата на новия парламент, най-здравословната формула за управление на страната е ГЕРБ, РБ, ПФ, въпреки проблемите, които има партията на Корман Исмаилов както вътре в блока, така и с патриотите. Що се отнася до ДПС, което е политическото лице е това, което се нарича корпорацията, то ще направи политическа крачка назад, за да направи няколко корпоративни крачки напред, предрича анализаторът.

По думите му не е известно как ще бъде формирано мнозинството в 43-ия парламент. Минчев не изключи обаче при това разпределение на мандатите то да зависи от България без цензура, което е доста притеснително.

Може да се окаже така, че мнозинството в НС да зависим от гласовете на силиконовото ДПС, тоест ББЦ, тогава какъв е смисълът да се прави такова мнозинство, попита политологът.

Що се отнася до това дали преговорите се водят в посока да не бъде съставено правителство, Огнян Минчев изрази следната позиция.

Цел да не се състави правителство – може да има, но не е актуална, все още се пробват вариантите да има правителство – затова се оказва натиск, извиват се ръце.

На въпрос на водещите колко купени бяха изборите, Минчев бе лаконичен: За да не бъдем несправедливи, за първи път имаше масови акции на МВР, които предотвратиха купуването на гласове. Но за съжаление купуването на гласове у нас е система, това е начинът, по който се провеждат изборите в България. МВР-шефът наистина има отговорност, но по-тъжното е, че няма достатъчно събудени гласове, посочи политологът.