„Ислямска държава” организира световно по футбол за джихадисти

Терористите ще ритат по правилата на шериата

Джихадистката групировка „Ислямска държава” ще организира световно първенство по футбол за ислямисти, което ще бъде съобразено със законите на шериата и в което ще участват поддръжници на радикалната организация.

Освен чистото забавление обаче една от основните цели на турнира е да бъдат привлечени младежи в редиците на джихадистите, съобщава „Интерфакс”, цитирана от "Новинар". Участниците ще бъдат от Либия, Афганистан, Египет, Ирак и Сирия, като те ще трябва да играят не според традиционните правила на футбола, а според такива, които са приспособени от организаторите към шериата.

Според агенцията първенството ще се проведе в контролиран от джихадистите либийски град – вероятно в Дерна, или в намиращия се на брега на средиземно море град Турф. Все още не е ясно кога ще бъде проведено първенството, но вече е избран комитет, който да го организира и в който участват и военни.

Междувременно джихадистите от „Ислямска държава” продължават да разширяват обхвата на военните си действия, като атакуваха стратегически възвишения на територията на Ливан край град Баалбек близо до границата със Сирия.

Настъплението им обаче беше спряно от ливанската армия, подкрепена от доброволци от движението Хизбула. В Баалбек се намира древен храмов комплекс, построен преди около 2000 г., който е едно от най-популярните места на световния културен туризъм, припомнят агенции.

На фона на несекващите зверства на ислямистите стана ясно, че въпреки кризата в отношенията между САЩ и Русия двете държави са се договорили да си сътрудничат активно в борбата срещу джихадистите. За тази цел службите на двете държави ще обменят повече информация.