Пълното изказване на Росен Плевнелиев след срещата с политическите партии

Добър ден и добре дошли.

Свиках днешните разговори с идеята да поставим началото на 43-то Народно събрание в дух на диалог, на зачитане на различните мнения, като разбира се и държавният глава даде своя принос именно за този нов променен подход. Не считам, че правомощията, които Конституцията ми дава, следва да се упражняват самоцелно. Напротив, искам да се ръководя от това, което е важно за държавата, да структурираме работещ парламент и така да дадем начин и решение и за политическите сили, които, представени в него, да съставят стабилно правителство.

За мен е много лесно, знаейки много добре конституционните си правомощия, просто да ги употребя, като сам взема решения и за датата на учредителното събрание на 43-то Народно събрание, и за начина, по който ще водя консултациите за връчването на мандатите. За мен това е най-лесно. Правил съм го неведнъж, но не го искам. Искам като държавен глава и аз да дам пример за диалог, за конструктивен подход, за добър тон, да се чуе аргументът на всеки и да търсим заедно решения, а датата на учредителното събрание на 43-то Народно събрание е определено много важно решение.

Затова търсих и максимално съгласие, кооперативност, дебатирахме по тази тема, защото вярвам, че трябва да оставим този тон на противопоставяне и видяната в последните две години немалко агресия. Вярвам че ние решаваме важни задачи, които стоят пред държавата, и, разбира се, спазвайки Конституцията, в рамките на ограничените от нея параметри и срокове, все пак предпочетох, вместо сам еднолично да взема решение, да чуя аргументите на политическите партии, за да може на този още много начален стадий да имаме нов подход, диалог и, разбира се, поне размяна на аргументи.

Решението накрая, разбира се, е на държавния глава и той носи своята отговорност за това. Затова искам да ви информирам, че като държавен глава ще свикам учредителното събрание на 43-то Народно събрание на 27 октомври от 14.00 часа.

Процедурата след това е ясна, тя е разписана в Конституцията. След като Народното събрание се структурира, след като се образуват парламентарните групи, разбира се, ще връча мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена политическа сила. Преди това обаче, разбира се, ще проведа и предвидените по Конституция консултации. Това, което днес също уточнихме, е, че тези консултации ще се проведат максимално бързо, след старта на работата на 43-то Народно събрание и те ще се проведат във формат между държавния глава и всяка една от парламентарните групи поотделно. Ще бъдат детайлни, ще бъдат подробни, ще дебатираме както за свършеното от служебното правителство, така и за всичко, което оттук нататък е важно за държавата и за новоизбрания парламент. Имаше разбира се идеи, някои от парламентарно представените политически сили предпочетоха Народното събрание да бъде свикано максимално бързо, на 22-ри, други предоставиха достатъчно аргументи, дори за дати след 27-ми, 28-ми, 29-ти. За мен това е добрата дата и много искам и с нея да бъде внимателно разбран и моят аргумент, че да, има много спешни задачи за вършене, но най-важната от всички задачи е 43-то Народно събрание да тръгне с летящ старт, да тръгне с добре подготвени решения, а не веднага след неговото учредително събрание да има проблеми, да има неразбирателство. Има много работа за вършене в първите дни и за да се свърши, тя трябва да се подготви добре преди това. Става въпрос за това да се намери консенсус за ръководството на Народното събрание, да се подготви Правилникът на Народното събрание, да се вземат решения за комисиите, да се вземат решения за ръководствата на тези комисии, да се структурират парламентарните групи. Има много техническа работа за вършене, но и още повече политическа. Давам достатъчно, но не прекалено много време, за да може тази предварителна работа да се свърши и да имаме достоен и силен старт на 43-то Народно събрание с достатъчно време за подготовка, но не прекалено комфортно и не прекалено дълго.

Знаете, че максималният срок, който Конституцията дава на държавния глава, е един месец. Днес също така обсъдихме и някои важни първи, спешни действия на 43-то Народно събрание, които не чакат никого, включително и не чакат създаването на новото правителство, което си пожелаваме да се случи, колкото може по-бързо. Имаме яснота по това кои са спешните мерки. Някои от тях, разбира се, са подготовката и приемането на актуализацията на бюджета за 2014 г., подготовката на бюджета за 2015 г., гарантиране на финансовата стабилност чрез решаването на казуса с Корпоративна търговска банка. Има много други такива спешни въпроси, които дебатирахме, като спешната адаптация на някои европейски директиви, включително и тази за гарантиране изплащането на застрахованите по закон в Европейския съюз, включително и в България, депозити до 100 хил. евро на българските граждани, което е факт и което не може да бъде подлагано от никого на каквото и да било съмнение. Разбира се, също така и някои спешни мерки в енергетиката. И, разбира се, всичкото това не от гледна точка, че служебното правителство иска да свърши включително и работата на следващото, избрано от парламента, правителство. Това не е негова задача. Но дебатът по тези спешни мерки има единствената цел да гарантираме плавен преход и добра стиковка в последните седмици на работата на служебното правителство и отново летящия бърз старт на едно ново, избрано от 43-то Народно събрание, правителство, каквото си пожелаваме. Важно е 43-то Народно събрание да се сформира по един устойчив начин, да бъде стабилно и да избере правителство и, разбира се, това означава, че спешните задачи в държавата трябва да бъдат предмет на добра координация в последните седмици на служебното правителство и в началото на работата на 43-то Народно събрание. Беше поставен въпрос, аз поех ангажимент, от гледна точка на актуализацията на бюджета за 2014 г. да се изпрати доклад с актуалните данни и параметри на изпълнението на бюджета за 2014 г. до парламентарно представените политически сили, за да може те да вземат своето отговорно и обосновано решение по отношение на тази, според мен и според всички ни, необходима актуализация на бюджета.

Също така бе поискано, с обединени усилия, да се получи повече информация от Българската народна банка към парламентарно представените политически сили и други институции от гледна точка на предстоящите дебати в 43-то Народно събрание и вземане на спешно решение за гарантиране на едно справедливо решение по казуса с Корпоративна търговска банка. Като държавен глава също така апелирах в днешните разговори, че е добре 43-то Народно събрание да стартира работата си и като приеме декларация за приоритетите на 43-то Народно събрание. Това е една много добра парламентарна практика, която ми се ще да бъде продължена. За съжаление, призовах за подобна декларация на приоритетите и за 42-рото Народно събрание, но не се случи. Виждаме и след това какъв беше резултатът. Обединихме се около това, че такава декларация за приоритетите е добра идея, но тя трябва да бъде инициирана от управляващото мнозинство в 43-то Народно събрание.

Аз уважавам това право и ще се съобразя с него, но ще се радвам като държавен глава и ще дам своя дан в рамките на консултациите веднага след учредяването на 43-то Народно събрание в президентската институция с всяка една от парламентарно представените политически сили да дебатираме и по тази тема какво би могло да съдържа една такава декларация за приоритетите. Също така призовах и за декларация, която да бъде приета от 43-то Народно събрание в началото на неговата работа за широко политическо съгласие за реформи. Реформите не могат повече да бъдат отлагани. Те са повече от ясни – дали е пенсионна, дали е здравеопазването, дали е енергетика, дали е административна реформа, продължаване на реформата в сектор „Сигурност“, на реформите в системата на правораздаване. Мисля, че има пълен консенсус по това, че тези реформи трябва да се продължат. Ще се радвам, ако се приеме такава декларация за широко политическо съгласие за реформи. Разбира се, отново днес на тези разговори се взе решение и аз ще се съобразя с него, че това е в правото на бъдещото управляващо мнозинство в 43-то Народно събрание. Като държавен глава аз ще се съобразя с това желание на парламентарно представените политически сили, но се надявам да бъде приета такава декларация и вярвам, че тя ще бъде от полза. Реформите са необходими и цената на извършването на тези политически и неотложни реформи трябва да бъде разбира се и разпределена. Това е отговорното отношение. Искам също така да ви уверя, че като държавен глава ще продължа с този конструктивен подход, който е базиран на добра комуникация.

Президентската институция е отворена за всяка една от парламентарно представените политически сили и аз декларирах това днес много ясно на всеки от техните лидери. За мен е много важно да го чуете още веднъж, че като държавен глава съм отворен за всякакви консултации и разговори, но не бива да се очаква от мен и няма да работя по създаването на каквито и да било формати и коалиции в президентската институция. Обещал съм това на българския народ. Имам намерението да изпълнявам обещанията си. Приветствам стартиралите разговори. Изключително съм впечатлен за добрия тон, за конструктивния подход. Пожелавам успех на тези разговори, които са многоформатни, те са инициирани днес от най-голямата парламентарно представена политическа сила, но се водят и в други формати. Готов съм за всякаква форма на консултации в президентската институция, но тук няма да се правят коалиции. Радвам се, че има нагласата в парламента, както и между парламентарно представените политически сили, да се водят усилени дебати и искрено се надявам те да доведат до резултати. Още веднъж потвърждавам своята позиция, че за мен избори след изборите не са алтернатива, не е това и желанието на българския народ. Оптимист съм. Радвам се на променения подход - повече смирение, добър тон. Да, всяка една от политическите сили е различна, да, понякога те ще се конфронтират, но нека това да бъде на база на идеите, а не на база на автобусите и на неглижиране на демократичните устои в държавата. И нека така, както тръгва в самото начало, с множество консултации, добър диалог, дебати, включително и чрез този разговор днес, отговорен, в президентската институция, дано така и да продължим, защото съм убеден, че ни чакат нелеки решения, но отговорни и важни и те могат да бъдат или правилни, или грешни. Ще бъде грешно решение, ако се продължи по пътя на политическата конфронтация. Ще бъде още по-грешно, ако заложим на елементарната агресия, такава, каквато виждахме в последните години. Правилният подход е вече какво смислено има за вършене в държавата и кой ще поеме ангажимента да го свърши.

Още веднъж благодаря за уважението на парламентарно представените политически сили към днешните разговори, проведени в президентската институция. Декларирам своето намерение да продължа да подкрепям, да помагам. Още на тържественото учредително събрание на 27-ми от 14.00 часа ще бъда там, ще имам встъпителни думи, ще пожелая успех на народните представители. Знам колко е трудно и тежко, но може би пък именно това, че този парламент е толкова широко скроен, различен и за пръв път имаме и толкова много политически партии в Народното събрание, което не е непременно лошо, напротив, така е отредил суверенът. В тази различност, ако намерим обединението, ако намерим съгласието и наистина се обещаят не 100, а 10 или 5 неща и те се изпълнят, убеден съм, че народът ще го оцени. Благодаря ви и очаквайте и в следващите дни и седмици тук, в президентската институция, да се събираме, да търсим заедно решенията и преди всичко, чрез днешния разговор, даваме заявка как ще ги търсим – по един отговорен начин и, разбира се, пред всички вас като уважавани медии да чуете и различните гледни точки, както стана днес, но и да чуете в крайна сметка обосновано с аргументи решението защо и как стигаме до него. Надявам се така да бъде и от гледна точка на структурирането на Народното събрание, на хората, които ще го управляват, на комисиите, които ще се създадат, на предварителната техническа работа по правилник, по ръководство на отделни комисии, която е много съществена и важна. Още веднъж, единствената ми мисъл за тези разговори днес е да имаме яснота кога стартираме и да имаме разумен период като време, в което да се свърши огромна по обем техническа работа, но и политическа работа, за да може на 27-ми, от 14.00 часа, дай боже, да тръгне силно, да тръгне по вода и да тръгне на базата на ясно и предварително съгласувани позиции кой ще поеме отговорност и как смята да носи тази отговорност, с какви комисии, с какво ръководство и в какъв формат. Пожелавам успех на консултациите. Надявам се те да бъдат интензивни и да доведат до конкретни резултати. България има нужда от работещо Народно събрание и от ново силно, избрано от него, ефективно правителство.

Желая ви хубав ден. Довиждане.