ГЕРБ и Патриотичният фронт ще разговарят за управлението и бъдещето на България

В разговорите с БСП, ДПС и РБ не се стигна до съгласие за формиране на правителство

Продължават консултациите на партия ГЕРБ за съставяне на правителство с останалите седем партии, преминали 4-процентната бариера на парламентарните избори.  
И днес срещата ще се проведе от 13 часа в зала „Запад“ на парламента от прегороврния екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова с представители на коалиция „Патриотичен фронт“.
В разговорите с останалите партии от 43 –то Народно събрание ГЕРБ обсъжда 18 приоритета за страната.
От Патриотичния фронт имат свои 10 точки, които се отнасят за проблемите на обществото и са натрупвани десетилетия.
„Трябва да седнем на разговори – нашите условия са ясни. Това са болни проблеми на нацията и те трябва да бъдат решавани”, коментира съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов след срещата при президента с парламентарно представените партии, която се проведе вчера.

Равносметката от проведените до момента разговори не дава отговор на въпроса ще бъде ли съставено правителство и с чия подкрепа.
След четиричасови разговори в понеделник  ГЕРБ и БСП постигнаха съгласие само по четири точки -  за евроатлантическата ориентация, подобряването на бизнес средата и насърчаване на инвеститорите, влизането в европейския банков съюз, създаване на единния енергиен европейски съюз и за възстановяването на доверието на ЕК и плащанията по европрограмите. По осем от приоритетите двете партии не постигнаха съгласие – като финансовата и данъчната политика, енергетиката и АЕЦ "Белене",  цената на тока. Двете политически сили имат различия и по отношение на сектор "Сигурност" - най-вече за структурата и правомощията на ДАНС и ГДБОП, начините за осигуряване на икономически растеж, реформата в образованието и здравеопазването, пенсионната реформа, политиката по доходи и пенсии.

След срещата във вторник, ГЕРБ и ДПС не постигнаха съгласие за бъдещо коалиционно управление в рамките на 43-то Народно събрание. Пред медиите Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че с ДПС са постигнали съгласие по 12 от 18-те приоритети на партията, а различия има само в 6. Приоритетите, по които са се разбрали са за придържане към евроатлантическата ориентация на България и изпълнение на международните ангажименти, икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, инфраструктурните проекти, за връщане на доверието на европейските партньори и възстановяване на плащанията. Стоянова отчете като изненадващо съгласието по точка „Сигурност”, като от ДПС са подкрепили присъединяването на България към Шенген и са готови за нови обсъждания на Закона за МВР. Принципните различия между ГЕРБ и ДПС се изразяват по темите за финансовата стабилност на страната, въпроса с банковата стабилност и КТБ, където имат сходни позиции, но са останали различията по отношение на Сметната палата и въведения модел от предходното правителство и мнозинство. Въпреки това, Румяна Бъчварова заяви, че ДПС трябва да получи пауза в управлението на страната, разговорите за съставяне на правителство ще бъдат прекратени, но диалогът между партиите остава. Йордан Цонев увери, че ДПС ще подкрепят кабинет на малцинството, но не и кабинет на коалиционното малцинство, както и правителство, в което участват националистически и ксенофобски партии.

В сряда разговорите с Реформаторския блок продължиха шест часа, но не дадоха положителен резултат. Преговорите приключиха без съгласие.
"Предложихме да прекратим преговорите, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме", казва Румяна Бъчварова от ГЕРБ.
" Установихме, че имаме изключително съвпадение по 18-те приоритета, които ГЕРБ определя за следващото правителство. Но подобно съвпадение имаме и с други политически сили", коментира още Бъчварова.
„Нямаме юридическа гаранция за стабилността на Реформаторския блок. Няма и яснота и как тя ще бъде гарантирана. За голямо наше съжаление не получихме отговор на нашите политически изисквания за формиране на коалиция”, заяви още Румяна Бъчварова.
След днешната среща на ГЕРБ с Патриотичния фронт предстоят срещи с „България без цензура“, АБВ и Атака.