Бойко Борисов: Десет дни след изборите се занимаваме с въпроса #‎КОЙ

Изборите свършиха, хората очакват управление (обновена)

Крайно съм неудовлетворен от подготовката на Реформаторския блок за днешните консултации. Разбирам, че не само като политическа рамка, но по много от темите те въобще не са били подготвени, защото тук не става въпрос за теоритично писане на програма, а за това, че след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят. Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса ‪#‎КОЙ‬. Вчера ясно и категорично заявихме, че заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, #КОЙ беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров. И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна. Всеки средно грамотен човек вижда това. Още с нарушаването на формулата за преговорен екип, увеличавайки броя на хората от Реформаторския блок, те показаха, че са нестабилен организационен партньор. А изпращането на Трайков, който беше сменен от мен заради несправяне с работата и проблеми в енергетиката, си е видна провокация и опит да се торпилират преговорите от самото начало. Капката оптимизъм, която все още имам, е, че г-н Москов многократно повтори, че са готови на всичко, за да гарантират, че са единен политически субект и да продължат преговорите. Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда. Изборите свършиха, хората очакват управление, очакват да видят кои са хората, които ще водят държавата напред, а не голи теории.

 

Това написа преди минути в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Боойко Борисов.

 

По повод днешните консултации между ГЕРБ и РБ, Борисов заяви пред "24 часа онлайн":

Разговорите ни с Реформаторския блок спират поради няколко причини. Да пратиш министър, свален от мен, да преговаря е провокация (Трайчо Трайков - б.р.). Но по-важното е, че те не могат да гарантират най-важното за едно правителство - стабилността му. Те говорят за мнозинство, но ние с тях нямаме мнозинство и трябва да се търси още някой. Те от сега са заявили условия, които са неизпълними. Аз с никой от останалите не съм говорил, но ясно е, че реформаторите са направили такива срещи.

Не виждам никакъв смисъл във въпроса им КОЙ. Ние цяла година отговаряхме на този въпрос като се бихме в парламента с коалицията БСП, ДПС и "Атака". Да бъде назначен Пеевски не може без Станишев, Местан и Орешарски. Кое не е ясно кой го предложи - Станишев, Местан и Орешарски. Какво значи, че това да ни разделя. А вече и го написаха медиите на Реформаторския блок - нещо, срещу което те уж се бореха.

Оказва се, че по сериозни теми те не можели да преговарят, трябвало да питат партиите си - това ме информираха от преговорния екип. Вече няколко месеца ни проглушиха ушите кой не трябва да е премиер, сега разбираме, че не сме ги разбрали. Или може би това е поредният им трик.

Аз съм отговорен човек и съм готов, ако спрат да се държат все едно са в предизборна кампания, да назнача нови преговори, да пратя пак преговорен екип и да продължим. Но да ни гарантират отговорност, включително и с кадрови предложения относно ръководството в Народното събрание, правителството, агенциите и визия за споделена отговорност. Днес те не са имали тази готовност.

Нашият преговорен екип, напомням, беше оторизиран от Изпълнителната комисия да взема решения, и след като колегите Цачева, Стоянова и Бъчварова бяха толкова категорични след толкова часове, предполагам че са имали основание да го направят.

За съжаление говорителят на Реформаторския блок е написал във фейсбук профила си, че въпросът КОЙ ни е разделил. Това е несериозно, а и ние ясно отговаряме на този въпрос. За съжаление ГЕРБ и РБ са малцинство и сборът им не прави 121 депутати, а това не може да се нарече стабилност.