ЕС премахва банковата тайна

Страните-членки въвеждат автоматичен обмен на информация

Държавите-членки на ЕС постигнаха споразумение за автоматичен обмен на банкова информация, като мярка за борба с укриването на данъците.

Това стана възможно след като последните две държави, които бяха против отпадането на банковата тайна – Австрия и Люксембург, склониха да се включат в общата инициатива.

“Банковата тайна е мъртва. Автоматичният обмен на информация ще се прилага в най-широк вид”, заяви еврокомисарят по данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите Алгирдас Шемета.

Очаква се от 2017 г. страните-членки да възприемат метода за обмен на данни, като само Австрия получи отстрочка от 1 г. по технически и политически причини.

Автоматичният обмен означава, че ако жител на една държава от ЕС открива сметка в банка на друга страна членка на съюза, данъчните властите на държавата, чийто гражданин е той, ще бъдат уведомявани автоматично.

Според подписаното споразумение европейските банки трябва да съберат данните до края на 2016 г., за да ги изпратят навреме на финансовите органи в засегнатите страни.

Следващата стъпка е подобно споразумение да бъде постигнато с Швейцария, Монако, Андора, Сан Марино и Лихтенщайн.

Швейцария вече обеща да премине към автоматичен обмен на информация с ЕС като цяло през 2018 г., предава „24 часа“.