ГЕРБ и Реформаторите преговарят - няма представител на СДС

Блокът настоява за изолация на БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ от бъдещото управление

Реформаторският блок започна разговорите с преговорния екип на ГЕРБ, съставен от Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова за съставяне на нов кабинет.

Представителят на СДС от РБ Румен Христов, обаче, не се яви на консултациите в парламента.

Екипът на Реформаторите включва Петър Москов от ДСБ, Димитър Танев от ДБГ, Корман Исмаилов от НПСД и Трайчо Трайков от Гражданския съвет на РБ.

От обединението представиха два документа.

В единия те предлагат платформа за формиране на отговорно, управленско политическо мнозинство в новия парламент, поставяйки условие пред ГЕРБ новият кабинет да бъде съставен без партии от мнозинството в предишното правителство.

Блокът иска отстраняване на модела на срастване между политическата, икономическата, съдебната и медийната власт, известен в обществото като модела „КОЙ?”.

Според Реформаторския блок „този тумор” е в основата на неработещите институции, корупцията, отказа от правосъдие, запушването на икономическата инициатива, ниските доходи и бедността.

Те посочиха, че става дума за БСП, ДПС, „Атака“ и ББЦ и отбелязаха, че се ангажират да работят за изолирането на тези партии от “политическата власт за мандата на 43-то НС“.

Формацията представя и позициите си за промени в съдебната система, която се нуждае от тежки реформи, за активно участие във формирането на единни позиции на НАТО и ЕС и противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

Във втория документ РБ заявява, че в случай на съгласие по платформата на Блока трябва да се пристъпи и към уточняване на конкретни условия и календар на програма за управление.

Предложенията им са те да са в секторите правосъдие и сигурност, администрация и управление, икономика и земеделие, здравеопазване, образование и социална политика и интеграция и права на малцинствата.

Платформата е подписана от Божидар Лукарски, Радан Кънев, Меглена Кунева, Николай Ненчев и Корман Исмалиов и е адресирана до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов с приложено копие до преговорния екип на ГЕРБ.