СЗО предупреждава за 10 хил. заразени с Ебола на седмица до края на годината декември

Загинали са 4447 души при 8914 потвърдени случая на заразяване, отбелязва Организацията

Световната здравна организация предупреди, че в следваащите два месеца заразените със смъртоносния вирус Ебола може да достигнат до по 10 хил. случая седмично.

От началото на епидемията досега са регистрирани общо под 9000 случая, като нивото на смъртност се е повишоло от 50% на 70%.

До декември всяка седмица ще се заразяват между 5000 и 10 000 души, предупреди помощник–генералният директор на СЗО Брус Ейлуърд.

„Нямаме кристална топка, за да кажем колко ще са новите случаи, но прогнозираме броят им седмично да достигне някъде между 5-10 хиляди. Може да са повече, може да са по-малко, но ще са някъде в този диапазон“, каза Ейлуърд.

Загинали са 4447 души при 8914 потвърдени случая на заразяване, отбелязва СЗО. Най-сериозно засегнати са западноафриканските държави Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, но вече има и регистрирани първи случаи в САЩ и Европа.

Епидемията е донякъде овладяна в някои от първите засегнати райни, но се разпростира териториално и на нови места избухват нови огнища. По тази причина случаите продължават да се увеличават, предава „Стандарт“.