Ева Паунова: Силата на бъдещото поколение е в новите технологии и компютърните умения

Цифровизацията и образованието са два от основните й приоритети

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова се включи във второто издание на „EUDojo“ - събитие, срещащо млади програмисти от цяла Европа с представители на Европейския парламент. Организатори на мероприятието са глобалната общност от клубове за млади програмисти - доброволци „CoderDojo“ и евродепутатът от групата на ЕНП Шон Кели.

„EUDojo“ даде възможност на 30 представители на възраст между 7 и 17 години от Ирландия, Великобритания, Италия, Полша, Румъния и Холандия да демонстрират познанията си за създаване на интернет страници, приложения за мобилни устройства, компютърни програми и игри в сградата на Европарламента в Брюксел.

10-годишният създател на компютърни игри Антонио от Италия показа на българския евродепутат първите стъпки в програмирането. „Силата на бъдещото поколение е в новите технологии и компютърните умения. От най-младите можем да научим най-лесно и бързо как да сме в крак с иновациите и високите технологии", заяви Паунова. Тя изтъкна положителния ефект от инициативи като „EUDojo“ за повишаването на осведомеността по теми като дигитализацията и професионалното обучение в тази сфера. „Дигиталната икономика е един от най-бързо развиващите се бизнес сектори, създаващ около 100 хил. работни места годишно. До 2020 г. се очаква появата на около 900 000 незаети позиции в IT сектора в Европа - тревожна прогноза, дължаща се на липсата на квалифицирана работна ръка", добави евродепутатът. Подготовката на повече обучени компютърни професионалисти изисква незабавно действие от страна на учебните заведения.

Цифровизацията и образованието са два от основните приоритети на Ева Паунова и тя заяви готовността си да инициира дискусии с различните заинтересовани страни по темата. На 3 ноември 2014 г. тя ще организира дебат на тема „Как високотехнологичният сектор в Европа може да допринесе за доизграждането на Единния европейски цифров пазар" в Брюксел, като една от подтемите в дебата е именно професионалното компютърно обучение.

„EUDojo“ е част от инициативата на генерална дирекция Съобщителни мрежи, съдържание и технологии на Европейската комисия Европейска седмица на програмирането 11-17 октомври 2014 г. Тя предвижда събития във всички страни членки на Европейския съюз, като в България ще се проведат 29 събития. Пълен списък на мероприятията в страната можете да намерите на ТУК.