ЦИК отмени регистрацията на 125 кандидати за депутати на Украйна

Парламентарните избори в страната са насрочени за 26 октомври

Централната избирателна комисия на Украйна отмени регистрацията на 125 кандидати за народни депутати на предсрочните парламентарни избори, информира РИА Новости, цитирана от агенция "Фокус".

Парламентарните избори в Украйна са насрочени за 26 октомври. Депутатите се избират по смесена система – половината от депутатския корпус по партийни списъци, а втората половина – по мажоритарни окръзи. Бариерата за влизане в парламента е 5%.

По информация на ЦИК, отменена е регистрацията на 67 независими кандидати за народни представители на основание на подадените от тях заявления за отказ от участие в изборите. По същите причини е отменена регистрацията на 24 кандидати, издигнати от политически партии в едномандатните избирателни окръзи. Още 34 кандидати, издигнати от партиите в едномандатните избирателни окръзи, са изключени от листите на основание на заявление или решение на тези партии.

Освен това ЦИК регистрира още 53 международни наблюдатели на предсрочните парламентарни избори. С това общият брой на регистрираните международни наблюдатели възлиза на 1109 души.