Вестниците в сряда, 15 октомври

Най-доброто от печата

15-10-2014, 06:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отчитали платения вот с два хикса в преференциите


"24 часа"
Търговци на гласове отчитали събрания вот пред партията, която е платила, чрез попълване на два хикса в преференциите на бюлетината.
За новата схема, разкрита след изборите на 5 октомври, съобщи в първото си интервю за печатна медия в “24 часа” служебният вътрешен министър Йордан Бакалов.
“Избирателите, които са гласували с контролиран вот, е трябвало там, където са преференциите, да отбелязват едновременно 2 номера, например 1 и 2 или 5 и 6. Така бюлетината става невалидна за преференцията, обаче е валидна в другата част за партията”, разкри Бакалов. Той съобщи още, че в разследванията си МВР е достигнало до организатори кандидат-депутати, но имунитетът им в предизборната кампания е попречил да се съберат доказателства.


Добър човек помогна на сирачето от Горни Лом
"24 часа"
5-годишният Иван, чиито родители загинаха при взрива на завода в с.Горни Лом преди две седмици, получи вчера голям подарък - колело.
Мъж, който иска да остане анонимен, помага на Иван и по-големия му брад Павел след сполетялата ги трагедия.


София е спортна столица на Европа за 2018 година
"24 часа"
София ще бъде европейската столица на спорта през 2018 г.
Българската столица се състезаваше с Марсилия за 2017 г. и двата града получиха равни точки. Французите обаче спечелиха, защото са се кандидатирали по-рано от нас.
В София няколко пъти идваха експерти от комисията, която оценява градовете кандидати и се срещнаха с кмета Йорданка Фандъкова и Анатоли Илиев, които бяха основните движещи фигури в кампанията.
За първи път европейска столица на спорта е Мадрид през 2001 г. Основният критерий е спортът в града да помага за интеграцията на всички социални категории и да помага за подобряването на качеството на живота.


Чиновници убиват малките ферми
"Труд"
Наредба ограничава директния достъп на стопаните до пазара
Абсурдни чиновнически искания спират достъпа на дребните фермери до пазара и така убиват бизнеса им, алармираха стопани на среща в земеделското министерство вчера.
На фермерите е забранено да продават цялата си продукция. Силно е ограничена възможността им да продават в цялата страна - могат да предлагат стоките си само в своята административна област и две съседни. Те нямат право да гледат в една ферма различни животни и да предлагат на пазара продукцията.
До два месеца работна група ще промени правилата, обеща земеделският министър Васил Грудев.


Пореден пожар във влак
"Труд"
Един от тяговите двигатели на локомотив на товарен влак се запали вчера край старозагорското село Хан Аспарухово.
Инцидентът се размина без пострадали. Леко обагазен е единият машинист, опитал да гаси пожара.
Транспортният министър Николина Ангелкова обяви, че трябва да се вземат спешни мерки за подобряване на състоянието на локомотивите.


Орязаха с 40% направленията за преглед при специалист
"Труд"
Болни или ще плащат от джоба, или ще влизат в болница
Пациенти ще трябва да плащат или от джоба, или да влизат в болница за прегледи и изследвания, тъй като направленията на джипитата са орязани с около 20%, а на специалистите - с 40%. Става дума за последните три месеца на годината спрямо същия период на 2013г., алармираха вчера лекари.
Намалението не е драстично, коментираха от НЗОК. Според тях причините за проблема са: увеличаване на броя на диспансерно болните, които „гълтат" от направленията на пациентите с остри заболявания, влезли в сила нови изследвания от т.г., а в същото време и повишаване на сумата, която лекарите получават за извършването на прегледи, както и недоброто разпределение на направленията (така в края на тримесечието не им стигали).


1200 ученици с швейцарски стаж
"Стандарт"
От декември подбират младежите от родните техникуми
1200 ученици от български техникуми ще карат платен стаж в швейцарски фирми у нас. Обучението ще започне още от декември и ще продължи до 2019 година. За тази цел алпийската държава отпуска 3,5 милиона швейцарски франка.
Това стана ясно след среща на българския президент Росен Плевнелиев и швейцарския му колега Дидие Буркхалтер в Берн вчера.
В проекта ще се включат професионални училища и гимназии по машиностроене, механотехника, електротехника, облекло и текстил и мебелната промишленост.
Заедно с младежите ще бъдат обучени и 120-150 учители в предприятията. Това ще са швейцарски фирми, които вече развиват успешна дейност у нас.
Благодарение на дуалната образователна система, при която обучението върви с професионални стажове и практики, в Швейцария на практика не съществува младежка безработица, коментира Плевнелиев.


Куршум за отнето предимство
"Стандарт"
Шофьор на камион получи куршум в гърдите заради отнето предимство.
51-годишният водач на "Татра" изпреварил неправилно лека кола на кръстовище в Свищов. Нейният шофьор изскочил с пистолет в ръка. След размяна на ругатни свадата приключила с изстрел. Пострадалият е в болница с опасност за живота, а стрелецът се оправдал, че гръмнал неволно.


Зимните курорти на стари цени
"Стандарт"
Зимните ни курорти няма да вдигат цените за зимния сезон. Това обяви председателят на Асоциацията на туроператорите Бойко Байков.
Според него записванията до момента са повече спрямо миналата година. Значителен ръст се очаква на гостите от скандинавските държави.


Бум на отровени от диви гъби
"Новинар"
Лекарите призовават да сме внимателни и да търсим помощ
Бум на отровените от гъби отчитат в пловдивската болница „Свети Георги”. Това съобщиха от лечебното заведение и допълниха, че ситуацията е извънредна.
„За разлика от последните няколко години тази година сезонът за бране на гъби, който продължава до края на октомври, е белязан от много инциденти. В болницата за месец са дошли около 13 човека с отравяне от гъби, като половината от тях са с т. нар. фалоидно гъбно отравяне, което е много тежко и дори смъртоносно. У нас то най-често се предизвиква от зелена, бяла или леплива бяла мухоморка”, разказаха за „Новинар” от токсикологията.
По думите им само една малка част от зелената мухоморка е достатъчна, за да се причини отравяне. Токсините, съдържащи се в 5 грама от нея, са достатъчни да убият 70-килограмов човек, а латентният период е до 48 часа след консумация и протича без симптоми.
„Макар допреди две седмици да нямахме нито един случай на отравяне, в момента в болницата с такава диагноза лежат около 7-8 човека, като за някои от тях лекарите се борят с всички сили”, допълват от лечебното заведение. Началникът на болницата проф. д-р Янко Илиев призовава хората да бъдат много внимателни при подбора на гъби, както и да не взимат гъби от познати, които са ги брали от полето.
„Най-важното е още при първите оплаквания да се потърси медицинска помощ”, категорични са токсиколозите.


България снабдява ЦЕРН с компютри
"Новинар"
Наши учени искат да построят уникална болница за лекуване на рак
България снабдява Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) с компютри и е една от държавите, които има най-добра възвращаемост на членския внос чрез наемане на наши фирми за изпълнение на инфраструктурни проекти. Това съобщи доц. Леандър Литов, който оглавява Катедрата по атомна физика в СУ "Св. Климент Охридски", по време на съвместната му пресконференция с генералния директор на ЦЕРН Ролф Хойер.
Литов добави, че в момента с европейската организация са свързани около 120 българи. Освен това България е на път да вземе още по-сериозно участие в центъра, тъй като предстоят преговори с Камарата на строителите за участие в проект за поддръжка на сградите около Големия адронен колайдер.
Просветният министър доц. Румяна Коларова от своя страна обясни, че тепърва ще се организира представяне на българските фирми в организацията, което най-вероятно ще доведе до ръст на поръчките.


Освобождават шефове в БДЖ заради лоша поддръжка на локомотивите
"Класа"
За спешните мерки са необходими около 1,5 млн. лева
Освободени са директорите на дирекции "Локомотиви" в пътническите и товарни жп превози, както и отговарящите за човешките ресурси в двете дружества, съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова след  заседание по безопасност в сектор железопътен транспорт.  Служителите са освободени след проверка, която е установила лоша поддръжка на локомотивите, недобри условия на труд за машинистите и недостатъчно ниво на тяхното обучение и квалификация. "Това не означава, че те не управляват професионално локомотивите и не гарантират сигурността", подчерта министърът и добави, че независимо от регистрираните проблеми, железопътният транспорт е един от най-безопасните.
Ангелкова е изискала от директорите на дружествата да представят до петък конкретни мерки за преодоляване на проблемите, които трябва да започнат да се изпълняват още от следващата седмица. „Ако не видим реалистичен план за изпълнения с предприети адекватни мерки, ще се правят и промени в ръководствата на дружествата“, коментира министърът. Мерките ще се обсъдят със синдикатите и в петък ще бъдат оповестени.


Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение
"Дума"
Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси ICANN, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).
Доклад, изготвен в рамките на процеса по регистриране на национални домейни на азбуки, различни от латиница, уточнява, че съчетанието от букви, което ще символизира България в интернет пространството - "бг" - не прилича визуално или смислово на вече съществуващи домейни.
Вчера е подписано и споразумение за сътрудничество между МТИТС и ICANN.
ICANN одобри регистрацията на "бг" домейна пет години след подадената от нас заявка. Следващата стъпка е получаване на заявление от страна на ICANN за готовност той да бъде включен в системата за имената на домейните. За да може националният адрес да се използва, е необходимо да има организация - регистър на имената в "бг".