Консултации между ГЕРБ и Реформаторския блок

Партията на Бойко Борисов вече разговаря с БСП и ДПС

Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на Реформаторския блок днес от 13:00 часа в зала „Запад“ на Народно събрание.

Двете страни ще обсъдят бъдещето на страната и държавните приоритети пред новото правителство.

На срещата Реформаторите ще бъдат представени от Петър Москов от ДСБ, Румен Христов от СДС, Димитър Танев от Движение „България на гражданите“, Трайчо Трайков ще отиде на преговорите от името на Гражданския съвет на Блока, а Корман Исмаилов – от името на НПСД.

Във вторник екипът на ГЕРБ, състоящ се от Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова разговаря с представителите на ДПС Алиосман Имамов, Йордан Цонев и Рушен Риза.

След тричасова среща двете страни посочиха, че са постигнали единно съгласие по 12 от 18 приоритета на ГЕРБ, а по останалите – принципно съгласие.

Партията на Бойко Борисов затвърди позицията си, че няма да управлява с ДПС.

„Решението след тази среща е да не продължаваме разговорите с ДПС за съставяне на съвместно правителство. Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде надживяна. Затова ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения“, коментира Бъчварова.

„Председателят на партията Лютви Местан обяви нашата подкрепа за кабинет на малцинството, но неподкрепа на всяка националистическа формация“, каза от своя страна Йордан Цонев от ДПС.

„Подкрепа на кабинет на малцинството сме принудени да направим по две причини – нашето национално отговорно мислене, че на България не й трябват нови избори. ДПС прояви такова мислене, когато пое курса на плавен преход към политическа стабилност”, добави Цонев.

ГЕРБ проведе подобни разговори и с БСП в понеделник, като на срещата двете страни са постигнали съгласие само по четири точки.

„По четири от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си – по отношение на евроатлантическа ориентация на България, спазване на ангажиментите в международните договори, насърчаване на инвестициите, влизане в Европейския банков съюз, както и възстановяване плащанията по европейски програми“, заяви Менда Стоянова и добави, че по осем приоритета двете партии нямат съгласие.

„Трудна е възможността да продължим в следващите разговори. Различията ни остават, някои от тях са диаметрално противоположни”, обобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ.