20 дни в изолация за имигранти от страни с Ебола, предлага специалист

Началникът на инфекциозната клиника във ВМА предупреждава за 6 млн. загинали до четири месеца

Имигранти и бежанци, идващи от страни със случаи на Ебола, да бъдат изолирани в отделни помещения в центровете за бежанци за 20 дни, предложи началникът на инфекциозната клиника във ВМА проф. Камен Плочев.

Целта е да бъде ограничен риска от пренасяне на заразата в България.

„Става дума не само за страни като Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, които са огнища на ебола в момента, но и за САЩ, Германия и Испания, където има потвърдени случаи на болестта“, уточни проф. Плочев, предава „24 часа“.

„Вече не се говори за взрив на ебола в Западна Африка, а за епидемия. Ако тя не се ограничи до 4 месеца, ще има непредвидими последици за целия свят - може да умрат около 6 млн. души“, предупреди експертът.

По думите му личните лекари трябва да преглеждат пациентите си с престилка, маска на устата и носа и ръкавици.

„Всеки болен е потенциално заразен, не може да се прави разделяне”, каза проф. Плочев.

Съмнителните за Ебола пациенти трябва да се хоспитализират в инфекциозната клиника на ВМА, която разполага с общо 63 легла и изолационни боксове за опасни зарази.

„Ако има повече случаи,болните ще поема ВМА, а контактните им лица трябва да се приемат за наблюдение в Инфекциозна болница“, каза проф. Плочев.

Според него за медицинските кадри е нужно защитно облекло за ниво на опасност 3, което покрива плътно тялото, а пред лицето има твърда маска като шлем. Тази екипировка не разполага с кислороден апарат, както костюмите от най-високото ниво 4.

Най-важното в болниците било да се спазват наредбата и медицинският стандарт за борба с вътреболничните инфекции, завърши експертът.