Ева Паунова: Нека превърнем пречките във възможности за развитие

Тя взе участие в дебат за младежката безработица в ЕП

"Време е да започнем да превръщаме пречките във възможности за развитие!", заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебат в Европейския парламент под наслов „Младежта и заетостта: глас за младите работници“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Събитието беше организирано от Европейската федерация на синдикатите за храните, селското стопанство и туризма (EFFAT) и пет други федерации на синдикатите, колективно представляващи около 30 милиона работници в цяла Европа.
В дебата участваха представители на всички политически групи в Европейския парламент.

Според Ева Паунова това ясно показва, че в ЕС съществува политически консенсус относно борбата с младежката безработица. "Преди пет години младежката безработица не беше на дневен ред. Надявам се след пет години също да не се налага да дискутираме този проблем, а да говорим за успехите, които сме постигнали при справянето с него", заяви Паунова. Българският евродепутат от ГЕРБ подчерта важността от това да се възползваме от уникалния момент, в който различните политически семейства имат ясно изразен общ приоритет - създаването на работни места и функционираща икономика.

Ева Паунова даде ситуацията като пример за това как проблемите могат да се превърнат във възможности. "Младежката безработица е повод за това ние, политиците от различните партии, но и индустриите и образователните институции, да работим заедно. По същия начин младите хора трябва да се научат да намират липсите, конфликтите, създавайки от тях възможности за развитие". Българският евродепутат подчерта, че ако такъв подход е възприет и в професионалния живот на младите хора, те ще бъдат способни да се справят с предизвикателства и сами да градят, да основават бизнес, да намират най-подходящата за тях позиция.

Консенсусът по темата за младежката безработица беше виден и по време на дискусията между различните евродепутати участващи в панела. Те се съгласиха, че проблемът не е на лице единствено в югоизточна Европа – Тери Райнке (Германия) и Анелийз Додс (Великобритания) дадоха за пример  техните страни, където много млади работници срещат затруднения в намирането или запазването на работни места. Младежката безработица е общо-европейски феномен и не случайно в ЕС съществува стратегия за създаването и прилагането на политики, които адресират проблема. За съжаление обаче тези политики не са равномерно и ефективно приложени, поради което евродепутатите се застъпиха за по-конкретни мерки на национално и европейско ниво.