Извънредни проверки за Ебола по летища в САЩ и Европа

Служител на ООН загина в Германия, след като се заразил в Либерия

Служител на ООН, заразен със смъртоносния вирус Ебола в Либерия, е починал в немска болница в Лайпциг.

На фона на първите случая на заболяването в САЩ и Европа започват засилени проверки за Ебола на лондонското летище Хийтроу и аерогарата в американския град Бостън.

Власитите в Лондон въвеждат специален режим за пътниците, идващи от рисковите африкански държави. Ще бъде измервана температурата на пътниците, а специално подгтовени служители ще ги разпитват за подробностите около пътуването им.

В четвъртък здравните министри от ЕС ще проведат извънредна среща, за да обсъдят засилването на предпазните мерки на летищата.

Междувременно петима пътници със симптоми, наподобяващи грип, станаха причина за поставянето под карантина на самолет на летището в американския град Бостън, предава „Нова телевизия“.

Полетът бил на авиокомпанията „Емирейтс” и идвал от Дубай, а пътниците били принудени да останат на борда на самолета, докато екипи в защитни костюми извеждат петимата болни.

„Смятаме, че става дума за най-обикновена простуда. Те просто взимат мерки, за доброто на всички останали”, обяснява Кумар Фарук, сестра на една болните.

По-късно от Центъра за контрол върху заразните болести съобщиха, че не е имало опасност от Ебола.

Мъж от Канзас, който се оплакал от висока температура и други симптоми, също очаква резултатите от изследванията за Ебола.

„Неговият случай е подозрителен, не знаем дали е заразен. Като се има предвид, че състоянието му не се влошава, смятам, че рискът да има Ебола е слаб. Няма да знаем със сигурност преди да получим резултатите. В Полша лекари също изследват пациент с подозрения за ебола, но санитарните власти допускат, че става дума за фалшива тревога”, обяснява д-р Лий Норман от Университетската болница в щата Канзас.