Жириновски арогантно към България: Те трябва да пълзят в краката ни

Жириновски не се ограничи с квалификации само за президента Плевнелиев, а заяви също, че българите трябва да пълзят в краката на руснаците

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски нападна българският президент Росен Плевнелиев заради интервюто му за "Frankfurter Allgemeine Zeitung", в което определя Русия като агресор.

Крайно десният националист нарича българския държавен глава "негодник" и "лакей на ЦРУ", в отговор на въпрос на водещия по една от руските национални телевизии как разбира изказването на Плевнелиев. В типичния за него арогантен стил Жириновски обяснява:

"Той въобще не познава историята. Президентът трябва да отвори малко български учебници. Руските войници, спасили България от турското господство, и те ли са националисти? Паметникът на руския войник Альоша все още стои. Цяла България е благодарна на руснаците за освобождението, стои и паметникът на Алексадър II – Цар Освободител. Те трябва да ни пълзят в краката, а вместо това и в Първата, и във Втората световна война бяха против нас, а днес са в НАТО. За руснаците, убити в Донбас, нищо не казват? Кой ги уби", попита Жириновски.

Напрежение между България и Русия породи изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и на служебния кабинет "Близнашки". В профила с в "Туитър" той обвини българския премиер Георги Близнашки, че е предал Русия. „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин.

От българска страна последва остра реакция с позиция на Министерството на външните работи. Ден по-късно Кремъл реагира на същото интервю на българския президент пред Frankfurter Allgemeine Zeitung. Москва смята за недопустими изявленията на президента на България, че Русия е агресивна държава, заяви говорителят на руското Външно министерство Александър Лукашевич.