Вампирът от Перперикон "влезе" в Американския археологически институт

Според народните вярвания всеки покойник е застрашен от вампирясване в първите 40 дни

Откритият при разкопки на Перперикон от проф. Николай Овчаров втори вампир влезе в сайта на Американския археологически институт, откри ПловдивУтре. Преди няколко дни археологът се натъкна на Перперикон на останки от "вампирско погребение", което датира от първата половина на ХIII в.. През миналата година пак проф. Овчаров разкри гроб, в който железен палешник беше забит в раменната част на тялото.

Втория „вампир” на Перперикон е на мъж под 40 години. Това казва пред „Фокус” проф. Овчаров.  В лявата част от тялото на скелета се вижда истински нож.

„Върху този покойник е изпълнен и втори обред. Един от начините против вампирясване е разчленяване на трупа и откъсване на част от крайниците, и по-скоро на краката. Има се предвид, че той, ако няма крака не може да излезе от гроба. В случая десният крайник е откъснат. Ябълката стои в тазовата кост, а останалата част от крайника е насечен на три части”, казва още професорът.

По думите му, в тази част на Родопите е имало доста древни езически вярвания. Ритуалът против вампирясване е обичай, който е въведен през Средновековието, изпълнявал се е и през Възраждането, почти до нащи дни.

 

Според народните вярвания през първите 40 дни след смъртта на покойника, той е застрашен от вампирясване. Хората са правели такива ритуали при хора, за които е имало съмнение за вампирясване. Много широк кръг хора могат да бъдат застрашени, са смятали средновековните хора, допълва проф. Овчаров. Такива са загиналите на война и далеч от дома си хора, ранени, самоубийци, престарелите хора, защото според средновековните виждания, човек не може да доживее до 80-90 години, разказва той. Проф. Овчаров отбелязва, че и днес се срещат ритуали против вампирясване:

„По време на погребение се следи покойникът, да не бъде прескочен от котка, както и да е на светло през нощта преди погребението. Някои от тях са доста драстични, като именно забиване на железен предмет в тялото. Такива ритуали са и връзването на крайниците, слагането на въглени върху гроба, разчленяване”, добави той. Проф. Овчаров поясни, че тези обичаи са описани в народния фолклор.

Последните разкопки на Перперикон на майка и дете в позата на Богородица и Mладенеца, заедно с открития втори „вампир” предизвикват огромен интерес в археологическия свят. „Всички германски, немски, английски вестници съобщават за тази поредна находка на „вампир”, горд е проф. Овчаров.