Повечето българи искат промени в избирателната система

71% настояват за нови лица в политиката, не за нови партии

80 на сто от хората у нас не се чувстват представени нито в местната, нито в централната власт, нито на европейско ниво. Това показва национално социологическо проучване, проведено в периода май-юни т.г., в което са анкетирани 1032 българи. То е проведено от от екип на Асоциацията за социални изследвания и приложни изследователски практики, с участието на студенти от катедра "Социология" на СУ и сдружение "Болкан асист".

80% искат по-силен граждански контрол върху решенията и действията на управляващите, а 60% - да участват във вземането на важните решения в държавата. Най-масово е желанието за участие в работата на кметовете и общинските съвети - 44%. Ентусиазмът секва наполовина, когато става дума за участие в работата на някои комисии в НС - едва 23,6%.

Според данните възрастните и живеещите на село имат хъс да решават проблеми на общността си на квартални събрания. Респондентите с висок доход предпочитали да съдят дадена институция, ако е нарушила правата им. "Теренът" на младите са протести, стачки, интернет изяви. Висшистите са най-активни, а хората с основно и по-ниско от образование - най-пасивни, но с едно изключение - участието в бойкоти. В обществени обсъждания и дискусии насочват гражданската си енергия 30-49-годишни. Частниците пък са най-ревностни привърженици на по-силен граждански контрол върху министър-председател, министерства и полиция.

Проучването показва още, че близо 2/3 от българите искат промени в избирателната система, а 71% настояват за нови лица в политиката, не за нови партии.
Масово - 90 на сто, респондентите настояват за възможност да отзовават общински съветници и народни представители, ако не са доволни от тях. 

Около 60% подкрепят електронното гласуване на избори и референдуми. Пак толкова искат задължително гласуване на избори, а 46% - на референдуми.
70% одобряват преференциално гласуване за общинските съветници, 65% - за депутати, и 60% - за евродепутати. Но всеки 5-и не знае какво е преференциално гласуване.
Изследователите не са регистрирали искане за премахване на 4-процентната бариера.