Георги Марков: Поредната победа на Виктор Орбан гарантира стабилно управление на Унгария

Бойко Борисов прилича на Орбан, но за съжаление не можа да получи такава кардинална подкрепа от българския народ

Партията на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан спечели съкрушителна и очаквана победа на местните избори, след като постигна голям успех и на парламентарните избори през април(68% от мандатите) и на евроизборите през май. Тази трета поредна победа за годината гарантира на Унгария стабилно управление от дясно- центристката формация на Орбан. Това заяви пред Bulgariautre.bg бившият конституционен съдия Георги Марков.
От 23 административни центъра Орбан спечели в 20, включително в столицата Будапеща. И от 23 района в столицата резултатът между него и социалистическата партия е 17 на 6.

За петте години, в които управлява Орбан, може да кажем, че той успя да върне националното самочувствие на унгарците. Успя да направи нова Конституция и да намали броя на депутатите от 386 на 200. В областта  на икномиката направи чудеса, които днес се признават и от най-големите му критици, а именно европейските чиновници от Брюксел.

Той успя за тези няколко години да намали с 20% цените на тока, газта, водата и сметта. И сега предстои ново намаляване с пет процента. Успя да направи много радикално банково законодателство, с което забрани банките да зарибяват хората с лоши кредити и спаси 300 хиляди унгарски семейства от подобни договори. Сега банките предстои да върнат космическата сума от 3 млрд.  евро на милион и двеста хиляди унгарци за това, че са били ограбени чрез несправедливи договори.
И нещо много важно- Орбан успя да намали берзработицата на 7%, особено младежката и за това му помогнаха привличането на инвестции и най-вече увеличаване на производството и разширяване на пазарите в Русия, Китай, Япония, Южна Кория и Турция. Днес по икономически показатели Унгария е по-добре от средностатистическите за ЕС.

На въпрос може ли това да се случи и в България, Георги Марков отговори: За най-голямо съжаление няма как да се случи в България по няколко причини. Първо българският народ не е като унгарския и не е консолидиран. Унгарците се консолидираха вече на два пъти с по две трети за Виктор Орбан. И Унгария не е като нас- да стои само на килимчето на ЕС и на Брюксел и да разчита изключително и само на чужда помощ, а проведе своя национална политика, отговаряща на културните, национални, християнски и икономически традиции на Унгария.

Ние нямаме такава силна партия и такъв силен държавник, какъвто е Виктор Орбан. Човек с безупречна политическа биография, тръгнал едва 25-годишен  88-ма година да създава партия за борба с комунизма. Човекът, който пръв каза, че съветските войски трябва да напуснат страната, но днес не страда от никакви идиологеми в своята външна търговия и в многократните си разговори с Путин каза, че 56-та година я слагат под чертата, когато става дума за търговия. Поради това стокообменът между Русия и Унгария за миналата година възлиза на космическите 12 млрд. долара. Унгария е основен износител на руския пазар, на лекарства консерви, меса, плодове.

Освен това Унгария е най-добрият бивш източно -европейски партньор на Китай. Китай ще инвестира много мощно в близко време в инфраструктурата на Унгария, включително изграждане на карго и жп линия Белград – Будапеща, на голям търговски и банков център и на най-големия туристически център в Европа - в Будапеща.  Правилната икономическа политика на Виктор Орбан доведе до намаляване на инфлацията, до изгонване на Международния валутен фонд чрез изплащане на дължимото от страната и най-вече чрез разумна политика в областта на комуналните услуги. Унгарският премиер счете, че изключително грешна и прекомерна е била приватизацията в сферата на комуналните услуги и започна изкупуването на дяловете на чуждестранните монополисти от държавата серещу съответното заплащане. Той казва, че за Унгария намаляването на режийните е национална кауза и успя да го постигне. Освен това обяви края на ерата на чуждите банки, които искат да печелят на гърба на унгарския народ чрез използването на несправедливи клаузи в договорите като тези например, че при даване на кредит в чужда валута, ако се промени курсът, това е изцяло за сметка на гражданине. Нещо, което той счита, че е несправедливо.

Тоест Орбан прави чудеса, но зад гърба си има две трети мнозинство, а не рабзит парламент от осем партии, които вероятно ще прераснат и в повече парламентарни групи.
Бойко Борисов прилича в много отношения на Орбан – в своя характер, в това, че е роден победител,  в обичта си към спорта. Но за съжаление той няма и не можа да получи такава кардинална подкрепа от българския народ. И ние изключително разчитаме на брюкселската ясла, нямаме своя икономика.  Можем да кажем, че българският икономически модел на прехода е тотално провале, посочи в заключение Георги Марков.