Швейцария ще финансира проект за въвеждането на професионалното образование в България

Проектът ще спомогне за намаляване на младежката безработица

Швейцария ще финансира с 3,5 млн. швейцарски франка проект за подобряване на професионалното образование в България, който е част от българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлизаща на 63 млн. евро. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев и на швейцарския държавен глава Дидие Буркхалтер в Берн, съобщиха от прессекретариата на президенството.

Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в Швейцария. На следващ етап Швейцария ще съдейства за цялостната реформа на дуалната система на образование и обучение в България, беше посочено още след разговора между двамата президенти. На срещата присъства и вицепрезидента и министър на правосъдието и вътрешните работи Симонета Сомаруга.

Професионалното образование ще даде своя принос за намаляване на младежката безработица, за внедряването на иновации и ще насърчи икономическия растеж на България, беше общата позиция на Росен Плевнелиев и Дидие Буркхалтер. В рамките на проекта ще бъде поставен акцент върху  сътрудничеството с швейцарски фирми, които вече развиват успешна дейност у нас. "Чрез този проект младите хора ще имат възможност за лична перспектива и всеки да може да живее достойно, да има своята професия, която да обича и тя да му гарантира доходи", посочи президентът Росен Плевнелиев. По този начин ще се пренесе швейцарският опит на професионално образование в България.

Благодарение на действащата система в Швейцария на практика не съществува младежка безработища, а безработицата е 3%, посочи президентът Росен Плевнелиев. "Ние имаме огромния проблем, че българските студенти завършват на 25 г. без да имат един ден стаж в реалната икономика. Точно обратното виждаме тук в Швейцария."

За швейцарския бизнес дуалната система на професионално образование и обучение е от ключово значение, посочи Дидие Буркхалтер.  За да могат младежите, да получат професионална подготовка в частни и държавни компании, се очаква с помощта на швейцарски експерти да се осигури по-добра координация в България между държавните институции, професионалните училища, бизнеса, работодателските организации и социалните партньори.

На срещата на държавните глави беше посочено, че търговско - икономическите отношения между България и Швейцария преодоляват негативните последици от икономическата криза и през 2012 и 2013 г. двустранният стокообмен надхвърля 350 млн. евро годишно. „За България е особено важно тази позитивна тенденция да доведе до нови партньорства и привличането на инвестиции от Швейцария в сфери с висока добавена стойност като високите технологии, електрониката и машиностроенето“, заяви президентът Плевнелиев. Към момента общият обем на швейцарските инвестиции възлиза на 1.3 млрд. евро. Държавният глава отбеляза, че все повече граждани на Швейцария посещават страната ни, а се отчита съществен ръст и на българските туристи. Предстои с подкрепата на институциите от двете страни да се проведат редица бизнес форуми, на които да бъдат представени предимствата на България и Швейцария за реализацията на различни инвестиционни проекти и за популяризирането им като туристически дестинации.

България ще работи за по-тясно сътрудничество с Швейцария и за използване на швейцарския опит в сферата на енергийната ефективност, посочи българският държавен глава. Страната ни има интерес към швейцарските практики за енергийно обследване на сгради, за издаването на специални енергийни предписания при получаване на разрешително за строителството на нови сгради, за изготвянето на енергиен паспорт на сгради и други.
 
Росен Плевнелиев благодари на Дидие Буркхалтер за последователната подкрепа на Швейцария за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол. „Очакваме след 2016 година Швейцария да третира българските граждани както останалите граждани на Европейския съюз“, подчерта президентът. Държавният глава отбеляза и доброто сътрудничество между полицейските служби на двете страни в противодействието на прането на пари, в борбата с международния трафик на наркотици и нелегалния трафик на хора. Предстои и подписването на двустранно споразумение в тази област. Двамата президенти обсъдиха ситуацията, породена от бежанската вълна в резултат на кризата в Близкия изток и Северна Африка. Според Росен Плевнелиев и Дидие Буркхалтер изключително важно е да има солидарност и общ подход за справяне със ситуацията.

По време на срещата беше изразена обща подкрепа за запазване на териториалната цялост и зачитане на суверенитета на Украйна. Президентът Плевнелиев поздрави своя швейцарски колега за успешното швейцарско председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и за личните усилия на президента Буркхалтер в търсенето на устойчиво решение на украинската криза.

По-късно днес президентът Плевнелиев ще разговаря с представители на швейцарския бизнес. В Женева държавният глава ще се срещне и с представители на българската общност в Швейцария.