ЕС започна акция срещу незаконните емигранти

Очаква се да бъде получена допълнителна информация за каналите за трафик на хора

 

В Европейския съюз (ЕС) днес започна широкомащабна операция по границите на общността срещу незаконната имиграция, съобщиха медиите в Белгия, цитирани от БТА.

До 26 октомври в държавите от Шенген ще бъде проверена готовността на местните престъпни групи да съдействат на чужденците да навлизат в Европа незаконно.

Очаква се така да бъде получена допълнителна информация за каналите за трафик на хора. Една от целите на кампанията е да бъде подобрено международното сътрудничество с обмен на данни кой незаконен имигрант кога, къде и при какви обстоятелства е бил задържан.

Отбелязва се, че миналата седмица вътрешните министри на ЕС решиха в Люксембург да бъде дадено началото на операция "Тритон" за охрана на европейските граници в Средиземно море.Една от целите на тази операция е попълването на базата с данни за имигрантите със създаването на отделни досиета, съдържащи включително техните пръстови отпечатъци.

Междувременно групи за защита на правата на имигрантите нарекоха двете операции "хайка" и разпространиха призиви към чужденците да избягват гарите, магистралите и граничните зони, където се очаква да има най-много проверки.