Емил Радев: Необходимо е повече познание за номер 112

Номер 112 е предложен през 1972г.

Евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев се присъедини към мрежата парламентаристи в подкрепа на спешния номер 112. По този начин той подкрепи инициативата на Асоциацията за европейски спешен номер за по-качествена  спешна помощ на територията на Европейския съюз.

Номер 112 е предложен през 1972г. от Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни служби като единен номер на полиция, пожарна и бърза помощ. Достъпен е безплатно от фиксирани и мобилни мрежи 24ч. на територията на целия Европейски съюз, както и в други около 50 държави по света. Целта на Асоциацията е да подобри разпространението и ефективното използване на номер 112.

Според евродепутата Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) е притеснително, че само 40% от европейците знаят за съществуването на спешния номер. "Необходими са повече усилия и на национално, и на европейско ниво така че повече хора да използват номер 112. Той улеснява достъпа до всички видове спешна помощ - полиция, пожарна и бърза помощ, не само в дадена държава, но във всички държави от Европейския съюз, което е важно, имайки предвид свободното движение на хора в рамките на Съюза", допълни евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ.