Д-р Ангел Кунчев: Рискът от ебола в България е нисък, няма основание за паника

Вирусът ебола е бил подценен като световен проблем и не е бил ограничен навреме, смята главният държавен инспектор

Рискът за България и за Европа от разпространение на вируса ебола е нисък. Това заяви пред Радио „Фокус” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него няма никакво основание за паника, тъй като вероятността в страната ни да попадне заразен с опасния вирус е много малка.

По думите му рискът за България е малък, но все пак продължава да съществува заради развитието на епидемията в Африка и заради това, че тя все още не може да бъде поставена под контрол. „Фактът, че засега единственият местен случай е само на медицинската сестра от Испания, от Мадрид, не е достатъчно успокоителен, тъй като е възможно да бъдат осъществени и други контакти“, допълни д-р Кунчев. Според него ако жители на страни от Европейския съюз се разболеят, те ще бъдат изолирани и приети за лечение.

„По-важното е къде се е скъсала веригата, защо е било допуснато това заразяване в Испания, след като контактите на тази сестра с болния са били много слаби и тя е ползвала изцяло оборудван защитен костюм, но въпреки това се е осъществило заразяване”, каза още д-р Ангел Кунчев. Той беше категоричен, че няма никакво основание за паника, особено пък за страна като България. С контактите, които страната ни има, не е невъзможно такъв човек да попадне, но е много малко вероятно.

Той изрази надежда, че въпреки лошото състояние на здравната ни система, ще може да се ограничи евентуално разпространение на болестта. Д-р Ангел Кунчев каза още, че България няма преки полети от и към тези страни в Африка, а бежанците, които влизат у нас, са предимно от Афганистан и Сирия и задължително се подлагат на медицински прегледи и изследвания. Според него вирусът ебола е бил подценен като световен проблем и не е бил ограничен навреме, но при взимане на правилните мерки разпространението може да се предотврати.