Започват консултациите между ГЕРБ и политическите партии, представени в парламента

Първият кръг от консултации между ГЕРБ и политическите партии, представени в парламента, започва днес. Разговорите ще бъдат с БСП.

Коалиционно, с ясно разписани приоритети и споделена отговорност – това е поредната обявена от ГЕРБ начална позиция за преговорите с политическите партии. Според ГЕРБ лансираната идея за правителство на малцинството няма да проработи, след като изборните резултати правят конфигурацията за солидна подкрепа в парламента невъзможна.

От ГЕРБ вече обявиха, че не желаят ДПС и БСП като партньори в бъдещото правителство. Въпреки това от БСП заявиха, че ще отидат на консултациите. Социалистите направиха уговорката, че това няма да са преговори, а само разговори, че в бъдещия парламент ще бъдат опозиция.

Срещу дамското трио на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, БСП ще изпрати Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев, съобщава БНР.

Според правилата, определени от ГЕРБ, по време на разговорите ще се води стенографски протокол. След това ще има съвместен брифинг.