Кметове настояват за министър по еврофондовете в новия кабинет

Националното сдружение на общините се надява на стабилно правителство

Първото, за което ще настояват общините пред новото правителство, е 2 % от данъка за доходите на физичическите лица да остават в местния бюджет за подобряването на местните услуги. Председателят на Националното сдружение на общините в България Тодор Попов призова политиците да превъзмогнат пристрастията си и да съставят стабилно правителство.

Вече ножът е опрял до кокала и трябва да се направят определени реформи, от които зависи наистина просперитетът на държавата и нейното правилно развитие в следващите години. Желаем повече кураж и повече консенсус, коментира Попов.

Тодор Попов подчерта, че сдружението ще настоява в бъдещото правителство да има министър за управление на еврофондовете. Ще държим да има министър по еврофондовете и този министър да има оперативни правомощия по отношение на това да контролира оперативните програми, да задава единните стандарти и да следи както за изпълнението, така и за отчитането и разплащането. Защото другите ни големи проблеми са в отчитането и разплащането, каза Тодор Попов.