Кюрдите са спрели настъплението на ИД в сирийския град Кобане

Ислямска държава изпраща в Кобане бойци от провинции Ракка и Алепо

Кюрдските бойци са успели да спрат напредването на групировката "Ислямска държава" в сирийския град Кобане, предаде Асошиейтед прес, като се позова на активисти, цитиран от БТА.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че въоръжените бойци от групировката не са успели да напреднат повече от петък, но изпращат подкрепления в района.

"Ислямска държава изпраща в Кобане бойци от провинции Ракка и Алепо - главните си укрепления в Северна Сирия", каза за Франс прес директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман.

"Те пращат дори хора, които нямат особен боен опит. Става въпрос за решаваща за тях битка - ако завземат Кобане, борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия ще продължи по-дълго, но ако не успеят, това ще накърни сериозно имиджа им пред джихадистите. В тази битка те залагат целия си авторитет", каза Рахман.

Фархад Шами, кюрдски активист от Кобане, с когото е осъществен контакт по телефона от Бейрут, каза, че обстановката в града е "относително спокойна" днес, с изключение на снайперистка стрелба.

По думите му бойците на "Ислямска държава" предприели офанзива вчера на юг от града, но били отблъснати и дали много жертви.

Рахман каза, че вчера в Кобане са загинали 36 джихадистки бойци. Джихадистите контролират над една трета от града.