Зоополиция в България?

Сигнали за насилие върху животни постоянно заливат социалните мрежи

Трябва ли у нас да има зоополиция? Зоополицаите са тези, които ще могат да прилагат съществуващия закон, който наказва насилието над животни, а също и да пазят хората от животните, припомня Нова телевизия.

Сигнали за насилие върху животни постоянно заливат социалните мрежи. От другата страна на този проблем се трупат многото случаи на хора, нахапани от безстопанствени животни - понякога до смърт.

Десетки зверства остават ненаказани, а въпросът кой да пази животните от хората и хората от животните стои нерешен. Поредният казус идва от Радомир, където зрители на Нова телевизия сигнализираха за отровени кучета.

Анонимно разпръснатата отрова не е прецедент, но за първи път в Радомир е подаден сигнал до полицията. Заведено е досъдебно производство. От организацията "Четири лапи" обаче са скептични, че злодеят ще бъде наказан.

Тук е мястото на липсващата зоополиция. Хора, които да следят за спазването на съществуващия закон за защита на животните. От неправителствения сектор предлагат такова звено да се изгради към МВР.

Засега обаче в България има един зоополицай към община Бургас. Може би скоро ще има и още. За една година зоополицаят е работил по близо 300 случая, като по 84 от тях са съставени актове.

Докато се намери правилна формула, от "Четири лапи" предлагат поне ограничаване на случаите с отравяне, защото следващата жертва може да е както бездомно куче, така и невнимателно дете.