Бариера и камери ще пазят село с 16 жители

Селото е на десетина минути път от Берковица и Монтана

Песочница е първото ИТ село в България, в което вече работят и се заселват компютърни специалисти. За спокойствието на неговите общо 16 стари и нови жители ще се грижат бариера и камери, съобщи bTV.

Селото е на десетина минути път от Берковица и Монтана. С много повече къщи, отколкото жители, което пък привлича и неканени гости.„Повечето са възрастни хора тук и бях свидетел на кражба. Не знам какво щеше да стане със слепия човек, те бяха нахълтали при него. Излязох с кучето и се развиках, че съм извикала полиция и те избягаха.", разказва Юлия Найденова.
За да не разчитат само на късмета си, скоро местните ще имат и по-надеждни мерки за сигурност: сега бариера, после и охранителна камера. Инициаторите на идеята смятат, че дори и най-възрастните ще се справят с управлението на модерната преграда. Остава да се съгласят.

„Ние искаме да им обясним, че това е бариера, която не е преграда за тях, с дистанционното се влиза свободно. Ще помолим писмено всеки жител на селото да каже „за" или „против" бариерата е и ако са „за", тя ще им служи" за охрана, ако не - ще я махнем.", обяснява Даниел Каменов от Сдружение „IT Село”.

От специалния пропускателен режим интерес имат и новите жители. Те идват веднага, след като Песочница се прочува като първото ИТ село в страната ни.
Предстои отреждане на парцели за къщи на заселниците. Докато това стане факт, техен дом и офис е бившата плевня на селото.