Популярен китарист остана без дом, спи в парк

Стоян Стоянов-Стохата е с 91% инвалидност и нощува на сцена в парк в Перник

Популярният китарист от близкото минало - Стоян Стоянов, остана без дом, след като бе измамен от свой мним приятел. Стоян, познат на музикалната общност като Стохата, бивш китарист на група „Ера” и Милена Славова, от няколко месеца спи в градския парк в Перник, съобщи Нова ТВ.
 
След тежка катастрофа преди години и няколко операции на главата Стоян, познат за приятелите са като Стохата, се превръща в инвалид. След смъртта на майка си Стоян остава и без настойник. Известно време живее в апартамента си със свой приятел, за който роднините му подозират, че го е измамил.
 
„Този негов приятел, с който уж са били много близки, го отвежда при един нотариус, който се занимава с покупко-продажба на апартаменти и са прехвърлили апартамента, без да му дават пари, без да му плащат абсолютно нищо”, разказва Емил Гергинов, който е роднина на Стоян.
 
Съседи на Стоян са подали жалба в Районната прокуратура в Перник с искане да се провери съмнителната продажба на апартамента. Прокуратурата обаче е отказала да образува преписка. Мотивът – при извършената проверка Стоян заявил, че доброволно е продал жилището с,и без да му е оказван натиск. Прокуратурата се позовава и на медицинското свидетелство, според което Стоян бил с „ правилен по форма мисловен процес”. Стоян обаче е с 91% инвалидност и няма как да взима решения сам за себе си, смятат негови роднини.
 
В крайна сметка апартаментът е препродаден, а в момента в него са настанени квартиранти. Така от няколко месеца перничани забелязват Стоян да нощува на сцената в парка, на същата, на която преди години прави първите си стъпки като музикант.
 
В момента приятели приютяват Стохата и му помагат, с каквото могат. В музикалните среди у нас знаят какъв виртуозен китарист е Стоян Стоянов преди тежката катастрофа, която го превръща в инвалид. Сега общинарите в Перник са се е заели да намерят начин Стоян да бъде приютен. Понеже на територията на общината няма свободен дневен център, който да отговаря на неговите нужди, задействана е процедура той да бъде настанен в друг град.