Вестниците в неделя, 12 октомври

Най-доброто от печата

12-10-2014, 08:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Печелим или губим след 25 години преход


„24 часа"
Вече четвърт век около 10 ноември настава медийно оживление - наред със спомените как стана промяната, все измерваме дали, какво и колко спечелихме за всичките тези години демокрация. Напред ли вървим, или дърпаме назад.
Факт е, че го няма бравурния ентусиазъм на дирижираните манифестации, с който цели 45 години празнувахме друга жалонна дата - 9 септември 1944 г. Липсва обаче усещане, че 10 ноември е празник. Превърна се просто в дата за отразяване от медиите. Българите окупираха първите места в международни класации като най-големите нещастници. А страната ни е най-бедната в ЕС.


Домашната ракия - от вносно грозде
„Труд"
Гръцко и македонско грозде ще спасява домашната ракия заради слабата реколта у нас тази година, показа проверка на кореспондентите на „Труд".
Многото дъждове и градушките са съсипали почти половината грозде в страната и цените му са скочили двойно. Затова в пограничните райони масово се купува грозде от Гърция и от Македония, където реколтата не пострада толкова, а цените на място са доста по-ниски, отколкото на борсите в България. Гроздето, изкупувано от Прилеп, Кавадарци и други селища в Македония, излиза по 60 - 65 ст. за килограм, а на пазара в Кюстендил е над 1 лев, стига и до 1,50 лв. Родопчани също пазаруват грозде по 40 - 50 ст. килото от гръцките села около Ксанти и Комотини, вместо да дават от 0,70 до 1 лв. у нас.


Рибният буквар скрит в чекмедже
„Стандарт"
Обявеният за изчезнал екземпляр от първия тираж на Рибния буквар изскочи от... чекмедже. Това стана броени часове в петък, след като в Националния литературен музей започна спешна проверка по нареждане на министъра на културата Мартин Иванов.
Ценната книга се появи изненадващо в чекмеджето на изложеното в музея бюро на известния писател Стилиян Чилингиров. Преди да го намерят, от МВР обаче се натъкнали на втори "Рибен буквар", за който не се е предполагало, че се пази в музея. "Това, което се разигра пред очите на цяла България, е срамно. Как е възможно да изчезват ценни книги, а ние в министерството да не знаем", възмути се културният министър Мартин Иванов пред "Стандарт".
Според него трябва да се вземат мерки, за да се знае кой носи отговорност за съхранението на ценните книги.


Нашенци донори на сперма в Германия
„Монитор"
Български „бизнесмени" намериха нов начин да печелят. Те набират наши мъже за донори на сперма в Германия, чрез обяви в сайтове за продажби в Интернет. Това съобщи Виктория Георгиева от фондация „Майки за донорството". Според обявата печалбата им е в кърпа вързана, като за 15 „работни" дни шефовете обещават 1500 евро, но изплатени в равностойността им в български лева.