"Южен поток" поскъпва с 50%, заради санкциите срещу Русия

Поскъпването е с около 7,5 млрд. евро

"Южен поток" поскъпва с още 7,5 млрд. евро или с около 50% заради санкциите срещу Русия. Те засягат заемния капитал, от който „Газпром“ се нуждае за изграждането на проекта, пише Газета.ru

Първоначалната цена на проекта беше около 16 млрд. евро, но от газовия гигант коментираха, че това е само прогнозна цена, която може да търпи корекции. Българският участък се изчисляваше на 3,5 млрд. евро, или почти половината от общата сума, отделена за сухопътното трасе. Новите изчисления на „Газпром“ сочат, че цената на „Южен поток“ вече е 23,5 млрд. евро, като 14 млрд. евро ще струва само морската част на трасето (досегашната цена беше 10 млрд. евро). Изграждането на газопровода на сушата ще коства вече 9,5 млрд. евро.

От руското издание напомнят, че при първите планове за изграждането на новите тръби за доставка на руски газ в Европа от „Газпром“ са назовали стойност на проекта от 25 млрд. евро. После директорът на газовия гигант Алексей Милер „внезапно е свалил цената до 8,6 млрд. евро“.

Руските експерти отбелязват още и нежеланието на ЕС да признае „Южен поток“ като приоритетен проект за общността, дори и на фона на кризата в отношенията между Русия и Украйна. Досега „Газпром“ не може да договори с Брюксел условията, по които ще функционира газопроводът.