Папа Франциск бил жертва на системен групов тормоз

От 1990 г. до 1992 г. той бил на „заточение“ в Кордова, Аржентина

Папа Франциск е бил жертва на системен групов тормоз от Ордена на йезуитите в Аржентина, твърдят аржентинските журналисти Хавиер Камара и Себастиян Пфафен, които са автори на новата биографична книга „Онзи Франциск“.

Двамата разговаряли с папата, изпращали му въпроси и получавали от него отговори.

Тезата за тормоза се основава на интерпретацията на период от живота на папа Франциск, за който се споменава и в официалната му биография.

От 1990 г. до 1992 г. Хорхе Марио Берголио е бил на „заточение“ в Кордова, на 700 километра от Буенос Айрес, по решение на местното ръководство на Ордена на йезуитите, към който принадлежал.

Бъдещият папа живял в стая с площ от 12 квадратни метра и нямал право повече да преподава, а само да изпълнява само функциите на духовен наставник и изповедник.

Авторите на биографията пишат за подета „кампания за дискредитиране“, заради по-ранната му дейност в йезуитското братство. Според тях периодът, прекаран в Кордова, представлявал за бъдещия папа „тъмната доба на духа“ - термин, който в християнския мистицизъм се използва за описание на последния стадий от духовно-психическото преобразяване, предизвикващ понякога дълбоко страдание и вътрешно помрачение.

Още преди да навърши 37 години, Хорхе Марио Берголио бил избран през 1973 г. за провинциален предстоятел на провинция Аржентина, съгласно организационната структура на Ордена на йезуитите.

„В началото моето управление като йезуит имаше много недостатъци. Моят авторитарен и рязък подход при вземането на решения доведе дотам да бъда обвинен, че съм ултраконсервативен“, разказва папата.

Според аржентинските биографи това е причината срещу него да бъде започната кампания, която се разпространила и в други йезуитски провинции.

Не е изяснено обаче защо именно в този период Свети папа Йоан Павел Втори издига Берголио за помощник-епископ на Буенос Айрес и той се завръща в столицата, където по-късно става архиепископ до възкачването му на Свети Петровия престол.

Ватикански източници са на мнение, че изпращането в периферията е целяло да го отдалечи от многобройните му последователи сред послушниците и младите членове на йезуитския орден.