Експерт: В Сирия и Ирак се използват български оръжия

България е цитирана като законен износител на стрелково оръжие и боеприпаси

Имаме доста силни доказателства, че оръжия, произведени от редица балкански държави, са се озовали по един или друг начин в сирийския конфликт. Някои от тези оръжия са произведени през 70-те и 80-те години на 20 век и са пристигнали в Сирия законно навремето. Това каза военният експерт по оръжията и директор на консултантската компания „Услуги за изследвания на въоръжението“ Ник Йенсен-Джоунс пред БНР.

"Има някои емблематични модели, които могат да се проследят в конфликта и които носят печата на балканските производители. За тях е сигурно, че не са били на въоръжение в сирийската редовна армия. Става дума за гранатометите М70, противотанковото оръдие М60, и гранатометът РПГ-6. Регистрирали сме по-скорошни доставки на муниции от Балканите, като калибър 76,2х39 и калибър 76.2х54-Р. Има и боеприпаси, които са произведени отдавна, но наскоро са били внесени в Сирия", заяви експертът.

От думите му стана ясно, че България е цитирана като законен износител на стрелково оръжие и боеприпаси за Йемен. Експертът обясни, че най-големият източник на оръжия за „Ислямска държава“ е плячката от бойното поле.

"Особено показателно е дезертьорството на войници от иракската армия при първото нахлуване на джихадистите в Ирак. Тогава военните изоставиха своето въоръжение и то попадна в ръцете на „Ислямска държава“. Преди това те заграбиха много оръжие сирийските правителствени сили и от други по-умерени групировки от опозицията в Сирия", добави той.
Набавянето на муниции за тези оръжия е почти същият. "Разбира се, в допълнение на плячкосаното оръжие, те си набавят боеприпаси на черния пазар и чрез трафик през границите на съседните държави", каза експертът.