119 млн.лв ще бъдат спестени от програма „Растеж”

Всички проекти, които нямат сключени договори до 17 септември, ще бъдат спрени

119 млн. лв. от бюджета ще бъдат спестени от програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите", като в резултат парите ще може да бъдат дадени за по-належащи нужди. Това гласи проект на постановление на Министерски съвет, който е пуснат за обществено обсъждане.

В бюджета за 2014 г. бяха предвидени 500 млн. лв. за програмата за "Растеж и развитие", като 210,3 млн. бяха за министерства и ведомства, а 289 млн. за общините. Служебното правителство обаче реши да се прекрати финансирането за проекти, за които към 17 септември няма сключени договори. Към тази дата са завършени и разплатени 11 обекта на пътната агенция на стойност 22,1 млн. лв. А сключените договори от министерства и ведомства са за 119,9 млн. лв. В резултат само от парите за министерства и ведомства икономиите ще бъдат 103,5 млн. лв. Като например от предвидените 24 млн. лв. за проекти на Министерството на здравеопазването и 15 млн. лв. за Министерството на транспорта няма да се даде нито един лев. Сериозно се свиват и парите за проекти на Министерството на правосъдието - от 30 млн. лв. на малко над 3,4 млн. лв.

Доста по-напреднало е изпълнението на проектите на общините. Общо средствата за завършените общински проекти и проектите, които са в процес на изпълнение, са в размер на 273,78 млн. лв. Така от парите за общините от програмата "Растеж и развитие" ще бъдат спестени 15,3 млн. лв.