"Ислямска държава" превзе щаба на кюрдите

Протестите срещу бездействието на Анкара продължават

“Ислямска държава” превзе главния щаб на кюрдите, защитаващи сирийския пограничен град Кобани, предаде Ройтерс. Сега джихадистите държат най-малко 40% от него. Те напълно контролират и административните сгради на местната власт. Същевременно американската армия извърши 9 въздушни удара по цели на “Ислямска държава” в Кобани, а Вашингтон призова Турция да се присъедини към борбата срещу джихадистите.

Военната помощ, която САЩ искат от Турция, е достъп до военновъздушната база в Инджирлик, заяви министърът на отбраната Чък Хейгъл. САЩ се надяват и на съдействие в подготовката на сирийската опозиция срещу “Ислямска държава”.

Протестите в Турция продължават, като отнеха още 6 живота.Убитите са вече над 30 души, а 360 са ранени, съобщи министърът на вътрешните работи. Завчера протести имаше в Анкара и други градове. Инициатори на броженията са основно кюрди. Гневът на хората е предизвикан от действията на “Ислямска държава” в пограничния със Сирия град Кобани и от бездействието на Анкара.

Кланетата на “Ислямска държава” се оправдават от пророчество, което предсказва война между армията на ислямистите и “орда от неверници” в Сирия, пише в. “Дейли мейл”. Смята се, че 1300-годишното предсказание е фундаментална част от идеологията на “Ислямска държава”, използвана за вербуването на нови попълнения, които смятат, че са на “съдбовен кръстопът” на историята. В пророчеството се отправя предупреждение за “Малахим” - мюсюлманския еквивалент на Армагедона.