Откриха най-ярката звезда

Тя излъчва десет милиона пъти по-силна енергия от Слънцето

Международен екип от астрофизици е открил най-ярката от известните на науката досега неутронни звезди – M82X-2. Резултатите от изследванията си специалистите са публикували в сп."Нейчър", цитирани от БТА.

Неутронната звезда се е оказала рентгенов пулсар. Тя излъчва десет милиона пъти по-силна енергия от Слънцето. Лъчението на обекта надхвърля 100 пъти предела на Едингтън, предсказаното в теорията за такива източници. Вероятно откритият обект се намира в бинарна система със звезда-компаньон.

Новите данни карат учените да преразгледат представите си за пулсарите. Първоначално астрономите са смятали, че са открили черна дупка, но тя не би могла да има пулсиращо излъчване с период 1,37 секунди. Излъчването е идвало от галактиката Messier 82, известна още като Пура, намираща се на 12 милиона светлинни години от Земята.

За откриването на M82X-2 учените са използвали данни от рентгеновия телескоп на НАСА NuStar (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) и от "Чандра". Те са анализирали около 25 рентгенови източника в M82. В резултат астрономите са установили местоположението на най-ярката неутронна звезда.