Над 100 хил. българи са заразени с хепатит С

80 на 100 не знаят, че са заразени

Близо 110 хил. българи са заразени с хепатит С, съобщи гастроентерологът д-р Радин Цонев. Той посочи, че в Европа болните от хепатит С са почти 9 млн. души. Честотата на заболяването се увеличава, тъй като нараства броят на наркозависимите, които са рискова група, добави той.

По думите му 70-80 на сто от болните от хепатит С в България не са диагностицирани, тъй като началото на болестта обикновено е безсимптомно. Възможно е болните да страдат от безсъние, умора, тежест в дясното подребрие, гадене или коремен дискомфорт.

Заразяването с хепатит С се дължи основно на полов контакт и на контакт със заразена кръв - кръвопреливане, хемодиализа, татуировки, извършени с не добре стерилизирани инструменти, обрязване, работа без защитни средства и др.

Над 1,2 на сто от медицинския персонал в страната ни е заразен с хепатит С, каза още д-р Цонев, позовавайки се на данни от преди 20 години. Той допусна, че броят им сега е по-висок. Не всички лекари работят с предпазни средства. Изпръскване на очите със заразени кръв - сред хирурзи и зъболекари, също може да бъде причина за заразяване с хепатит С.

Хроничните вирусни хепатити водят до инвалидизиция, защото често са причина за развитие на цироза или рак на черния дроб, посочи лекарят. Финансовият ресурс, отделян за лечението на тези заболявания, е висок, отбеляза д-р Цонев.

Всяко година в света от хепатит С умират около 57 хиляди болни, а от ХИВ/СПИН - 8 хиляди.