Словения предложи нов кандидат за еврокомисар

Свят

10-10-2014, 14:35

Снимка:

flickr.com/ Álvaro Millán

Автор:

Георги Павлов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предсрочни избори в Словения

Словения разпусна парламента

И Словения каза "да" за "Южен поток"

Предишният кандидат Аленнка Братушек беше отхвърлена от ЕК

Словенското правителство обяви, че предлага вицепремиера Виолета Булц за нов словенски кандидат за комисар в Европейската комисия, след като предишната кандидатура на бившата премиерка Аленка Братушек беше отхвърлена от Европейския парламент, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Виолета Булц стана вицепремиер и министър на развитието, стратегическите проекти и кохезионната политика миналия месец, когато клетва положи лявоцентристкото правителство на премиера Миро Церар след предсрочните избори през юли, припомня Ройтерс.  Булц, която е на 50 г., е също така съосновател на Телемах (Telemach) - една от водещите телекомуникационни компании на Словения.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не познава Виолета Булц, ще се срещне с нея в началото на следващата седмица и едва след това ще прецени какви отговорности би й възложил. Това съобщи междувременно на пресконференция Маргаритис Шинас, говорител на Юнкер.  Говорителят уточни, че все още се очаква официалното съобщение от правителството в Любляна.

Новата кандидатка ще се бори да получи заместник-председателско място в ЕК и отговорност за въпросите от областта на енергетиката.