Европейският съюз трябва да противодейства на организираната престъпност

От името на Съвета, италианското председателство на ЕС изрази подкрепата си за по-строг контрол върху финансовите транзакции

На 9 октомври се проведоха първите тристранни преговори между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия относно използването на финансовите системи в Европейския съюз от организираната престъпност. Две бяха обсъдените теми на преговорите – директива за предотвратяването използването на европейската финансова система за пране на пари и финансиране на тероризма, както и регламент за информацията, необходима при трансфера на финансови средства. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е част от преговорния екип на Европейския парламент в качеството си на докладчик в сянка по второто досие.

Целта на предложените текстове е да се подобри проследяването на плащанията, да се изясняват допълнително правилата, които да бъдат прилагани в ЕС, особено при транзакции между държави-членки, да се разшири обхвата на видове плащания (кредитни и дебитни карти, мобилни телефони, ИТ устройства, биткойни), да се изисква проверка на самоличността на получателя и платеца и да се засилят правомощията на компетентните органи да налагат санкции. Плащанията касаят единствено директни плащания между физически лица, а не плащания с търговска цел или плащания на данъци.
Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние, който води преговорите от името на Европейската комисия, подчерта важността на двата документа за борбата с организираната престъпност и тероризма в Европа и допълни, че те ще допринесат към изграждането на сигурен и единен финансов пазар.
От името на Съвета, италианското председателство на ЕС изрази подкрепата си за по-строг контрол върху финансовите транзакции с цел опазване на европейската сигурност.
Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е изключително важно двете досиета да бъдат приети възможно най-скоро, защото липсата на ясни правила, обхващащи модерните начини на разплащания, подкопават стабилността на европейските финансови пазари и ги правят по-уязвими за измами, пране на пари и финансиране на тероризъм. "Отговорност на европейските институции е колкото се може по-бързо да приемат законодателство, което да противодейства на организираната престъпност - едно от обещанията и на новия комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Авромопулис", допълни евродепутатът от ГЕРБ.