Ебола стигна до границите на България?

Според българското здравно министерство няма данни за случай на болестта, но се следвали предписанията на СЗО

708 души са поставени под медицинско наблюдение в Сърбия с цел предотвратяване на евентуално разпространение на болестта, предизвикана от вируса Ебола. Това съобщи Министерството на здравеопазването на западната ни съседка, предаде ТАСС. 92-ма от наблюдаваните скоро са се завърнали от места с разпространение на болестта.

Междувременно Министерството на здравеопазването на Сърбия заяви, че са взети "допълнителни мерки за защита" във връзка с появяването на първите случаи на болестта на територията на Европа.

По-рано Македония съобщи, че e починал заразен с Ебола британец, а друг със съмнение за болестта е хоспитализиран. Полицията в Скопие е отцепила хотела, в който са били двамата. Изпратени са резултати до Франкфурт, от които трябва да стане ясно дали смъртта е настъпила в следствие на вируса.

Според българското здравно министерство, няма данни за случай на болестта, но се следвали предписанията на Световната здравна организация. 

„Според неофициални предварителни разговори, това едва ли ще излезе Ебола”, коментира българският здравен министър Мирослав Ненков, цитиран от Нова телевизия. 

По думите му нашите епидемиолози са първокласни специалисти. Ако се наложи, българските болници имат възможности за изолация на потенциално болни. 

„Вниманието е заострено по всички гранични пунктове. Повече от тези мерки не бива да се взимат, не бива да плашим хората. Опасността не е твърде голяма за България”, заяви министър Ненков.