Едуард Сноудън сред претендентите за Нобелова награда за мир

Престижното отличие трябва да бъде връчено утре

Най-престижната Нобелова награда, тази за мир, ще бъде връчена утре. Една от най-спорните личности, номинирани за отличието, е Едуард Сноудън, съобщи Нова телевизия.

Владимир Путин оприличи Сноудън на един от най-известните защитници на човешките права. "Той счита себе си за борец за човешки права и свободи. Той е нов тип дисидент. Като Андрей Сахаров, например. Може би не в такъв мащаб, но принципът е същия", коментира Путин.

Съединените щати считат Сноудън за престъпник. Те отнеха паспорта му, обявиха го за издирване и упражниха натиск над редица държави да не приемат бившия агент на своя територия.

"Фактите са, че Сноудън е обвинен в три углавни престъпления. Ако счита, че е прав, както всеки американец може да наеме адвокат и да изложи тезата си в съда. У нас има закони предпазващи хората, които подават сигнали за нарушения. Той можеше да избере друг път на действие", коментира президентът на САЩ Барак Обама.

Анализатори смятат, че шанса Сноудън да получи Нобеловата награда за мир не е голям. Отличието рядко се връчва на толкова конфликтни фигури.

Бившият агент се конкурира с още 277 кандидати, сред които папа Франциск и генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун.