Реформаторите поставиха мнозинството в НС пред името на премиера

Дясното обединение иска от ГЕРБ публично и детайлно споразумение

Реформаторския блок оцени като успех представянето си на парламентарните избори на 5 октомври. Те отчитат, че този успех можеше да бъде по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания, в която личните амбиции биха отстъпили на общата цел. Реформаторския блок раглежда единството на партиите в РБ като основа за утвърждаване на Блока като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие, това съобщиха от Реформаторския блок.

Реформаторите поискаха ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастие в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет, готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство и включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за реформи в администрацията и съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система и в енергийния сектор. Реформаторския блок иска продължаване и ускоряване на реформите в образованието, допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията, бързи решения за връщане на доверието в банковата система, мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващите  райони и реформа в Изборния кодекс.

Гаранции за безусловна европейска и евроатлантическа ориентация, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

РБ ще отстоява за разбирането, че днешното състояние на България изисква съставяне на силно правителство,  с ясна парламентарна подкрепа, с ясни приоритети и с готовност за реформи в основни сектори; правителство, което отчита резултатите от работата си публично и редовно. Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година, заключиха реформаторите.