Ангел Джамбазки сезира ЕС за агитацията на ДПС на турски

Недопустимо е законът да е валиден за едни, а други да се ползват с привилегии, категоричен е той

Сигнал до председателите на двете върховни институции на ЕС - Европейската комисия и Европейския парламент, ще внесе заместник-председателят на ВМРО и член на ЕП Ангел Джамбазки, съобщават от пресцентъра на партията.

Причината е "поредното потъпкване на българското законодателство от страна на противоконституционната етническа и протурска партия ДПС", се казва в съобщението. "Само като наглост и показност на всевишност може да се определят действията на лидера ѝ Лютви Местан и друг неин представител - Хюсеин Хафъзов. По време на предизборни срещи и двамата кандидати за депутати са използвали в разрез с Конституцията и закона език, различен от регламентирания български език. Те са ползвали турски език, за да агитират в предизборната си кампания", заявява Ангел Джамбазки.

Евродепутатът изтъква, че всички български граждани са равни пред закона и са длъжни да го спазват. Той апелира за прилагане на нормативната уредба от страна на контролните органи и за налагане на санкции, когато тя бъде нарушена.

"Обръщам се към европейските институции, след като Централната избирателна комисия отказва да спазва закона и няма да наложи административна санкция на ДПС. По време на заседанието си днес  - 9 октомври 2014 г., членовете на ЦИК оставиха „само за сведение" видеозаписи от предизборните срещи с агитация на турски език, предоставен от предаването „Господари на ефира", излъчен на 7 октомври", уточнява още заместник-председателят на ВМРО.

"Ще настоявам Европейския парламент и Европейската комисия да се ангажират с казуса, за да бъде гарантирано спазването на законите на територията на Европейския съюз. Недопустимо е законът да е валиден за едни, а други да се ползват с привилегии. Това са хора, претендиращи за представители на народа, а необезпокоявано погазват законите на страната. България от европейска държава се превръща в разграден двор, без ред, без справедливост, без поемане на отговорност", завършва Джамбазки.