Георги Марков: Опитът на Борисов да състави правителство е героизъм

На тези избори ГЕРБ победи втората и третата партия взети заедно

Това е най-непредставителният парламент в България от началото на прехода, зад който стоят по-малко от половината български избиратели. Това каза в интервю за Bulgariautre.bg бившият конституционен съдия Георги Марков по повод резултатите от изборите за 43 Народно събрание.

Такова чудо в България от началото на прехода е нямало. Много скоро  този парламент ще започне работа и всички български граждани ще видят, че когато не гласуват или гласуват за малки партии, няма да имаме законодателен огран. Парламентът започва  с осем парламентарни групи, които към Коледа ще са десет и той няма да може да изпълни основната си функция да законодателства ефективно.

В България тотално се разби двуполюсният модел. Тази тенденция тече в новото хилядолетие и не предвещава нищо добро за България. Няма нито една развита демокрация в Европа, при която да е разбит двуполюсният модел на осем или десетина партии и страната да просперира, каза Марков.

Считам за героизъм постъпката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не върне веднага мандата, а да се опита да състави правителство при наличието на очевидно обречен парламент. Не може да има силно правителство и слаб парламент, посочи той и пожела успех на Борисов.
ГЕРБ няма алтернатива в България. Да победиш девет пъти поред на избори е невероятно постижение в новата ни история, а на настоящите избори ГЕРБ победи втората и третата партия взети заедно. Това е уникално постижение. За пръв път в новата ни история една партия побеждава три пъти на парламентарни избори и като управляваща, и  като опозиция, категоричен е Марков.

Той определи като крайно неадекватно поведението на всички малки пратии, които са под 10 процента да поставят условия, да имат претенции, камо ли пък да не желаят Борисов, който е победил на всички видове избори- парламентарни, местни, европейски, президентски в България.

Прави впечателние оромната подкрепа, която Борисов получава от европейските лидери тези дни, коментира още Георги Марков.
Жозеф Дол, Антонио Лопез, Виктор Орбан, Ангела Меркел -  това са хората, които определят физиономията  ако не на цяла Европа, то поне на дясната част и на които България разчита за финансова помощ.
Моето виждане е, че най-късно догодина заедно с местните избори ще има предсрочни парламентарни избори, заяви Марков.