Обезкосмяването все по-модерно във Великобритания

60% от младите премахват космите си

Британските мъже все по-често епилират телата си и в скоро време мачо образът с избуели мъжки гърди ще остане в миналото, установи проучване, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. От него пролича, че 13 на сто от британците са премахвали телесното си окосмяване през последните 12 месеца.

Младите представители на силния пол във възрастовата група 16-24 години са най-големите фенове на епилация, като 60 на сто от тях редовно се подлагат на тази процедура. Новата мания предизвика ръст в продажбите на кремове за бръснене, бръснарски продукти и съответната козметика, като кола маски и др.

Но и по-възрастните мъже следват тренда по примера на знаменитости от калибъра на Дейвид Бекъм, Кристиано Роналдо, Том Круз и Джейк Гиленхал. Според специалистите манията по мъжката епилация била лансирана най-напред от елитните спортисти в областта на колоезденето и леката атлетика, които премахват телесното си окосмяване за постигане на по-добри резултати. Половината от анкетираните от агенцията "Минтел" британци си признали, че са били подлагани на натиск да епилират тялото си. 55 на сто от запитаните доверили, че през последната година са обръснали главите си, а 29 на сто, окосмяването в областта на гениталиите.

За предишните генерации идеята за окосмени мъжки гърди и тяло се считаше като признак за мъжественост. Но анкетата на "Минтел" установи, че в наши дни 13 на сто от поданиците на Нейно Величество епилират гръдния си кош, а 12 на сто премахват космите под мишниците си. Пет на сто от британците обезкосмяват ръцете си и, а 4 на сто-краката си.