Приключиха изслушванията за състава на новата Европейска комисия

Един отхвърлен кандидат и друг, чийто ресор трябва да бъде сменен

Това е равносметката от приключилите късно снощи в Европейския парламент финални гласувания по номинациите за следващата Европейска комисия, съобщи БНР.

Аленка Братушек от Словения беше отхвърлена от евродепутатите и на нейно място ще трябва да бъде излъчен друг кандидат-комисар. Другите проблемни номинации в крайна сметка бяха одобрени.

Ресорът на унгареца Тибор Наврашчич обаче ще трябва да бъде променен.

Огромно мнозинство от близо 90 на сто гласува "против" бившия словенски премиер Аленка Братушек заради това, че, след като сама се номинира за еврокомисар, се представи крайно слабо на изслушването си. Не е ясно дали новият кандидат от Словения ще получи отредения за нея ресор "Енергиен съюз" и дали ще бъде заместник-председател на Еврокомисията. Прогнозите са по-скоро в обратна посока.

Преразпределението на отговорностите  ще трябва да бъде направено спешно от бъдещия председател Жан-Клод Юнкер и да включва и ресора на унгареца Тибир Наврашчич. Евродепутатите не искат той да отговаря за европейското гражданство, след като идва от правителството на Виктор Орбан, което има собствен подход към гражданските права и свободи.

Така през следващата седмица вероятно ще трябва да бъдат проведени поне две извънредни изслушвания в Европейски парламент. Ако преминат успешно, все още има шанс той да одобри навреме новата Европейска комисия и тя да встъпи в длъжност по график, на 1-ви ноември.

Зелена светлина за участие в нея вчера получиха испанецът Мигел Ариас Каньете, въпреки сигналите за конфликт на интереси, британецът Джонатан Хил, въпреки съмненията, че не е особено привързан към еврото и банковия съюз, и французинът Пиер Московиси, който ще трябва да изисква от страните-членки фискална дисциплина, каквато не наложи в собствената си страна като финансов министър.