Външният министър към Русия: Не дължим обяснения за свои суверенни решения

Коментарът на Рогозин показва липса на уважение към България, заяви Даниел Митов

България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни. Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов във връзка с изказване на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

В изявлението на българския външен министър се посочва: „Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави”.

„Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава. Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни.

Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си. Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие”, се казва още в изпратеното до медиите изявление.