ДКЕВР да се избира от НС, предвиждат промени в Закона за енергетиката

Цели се по-голяма независимост на регулатора

Подготвят се промени в Закона за енергетиката, свързани с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  и с начина на избирането на членовете на комисията. Това съобщи председателят на регулатора Светла Тодорова. Целта на законопроекта е държавната комисия да стане по-независима от Министерския съвет, обясни Тодорова и посочи, че е участвала като съветник в миналото служебно правителство в изготвянето му.

Промените предвиждат членовете на ДКЕВР да се избират вече от Народното събрание. По думите на Тодорова числеността им ще остане същата, но председателят и членовете ще имат изравнени правомощия.

В момента ДКЕВР изпитва недостиг на средства. Дефицитът в комисията е около 700 000 лева, най-вече заради направените одити на ЕРП-ата, коментира Светла Тодорова. Тя обясни, че по закон тези одити са платени от дружествата, но парите са постъпили в централния бюджет, а оттам не са преведени на ДКЕВР. Комисията има и съдебни разходи от порядъка на 100 000 лв. по заведени срещу нея дела.

Тодорова информира още, че бюджетът на ДКЕВР за 2014 г. е 3,9 млн. лв., като са удържани 5 % като резерв, а наскоро и още 10 %. Има два проекта за увеличаване на капацитета на комисията - на Световната банка и на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), които са още в етап на договаряне.

В тях се предлага да бъдат изготвени показатели за сравняване на изпълнението на лицензионната дейност между съответните предприятия с една и съща дейност, както и сравнение с такива от други държави; да бъде изготвен финансов модел, така че да може дългосрочно да бъде оценявано състоянието на системата. Имаме предложения и за консултанти на място, които да оказват помощ в текущата работа на ДКЕВР, както и обучения на експерти на ДКЕВР в ЕК, посочи Тодорова.