Великобритания не е ограничила студентските заеми за обучение на българи

Животът

08-10-2014, 15:48

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Едно от условията за кредитиране на висшето образование е годишният семеен доход да бъде под 25 000 паунда

Великобритания не е ограничила студентските заеми за обучение в университети на територията й. Слуховете за ограничаване на възможностите за студентски кредити за българи във висши заведения във Великобритания са неверни. Запазено е пълното финансиране на образованието за българи. Дори голяма част от университетите са заделили допълнителни суми за подпомагане на студентите си от всички страни. Възможността за изгоден студентски кредит е една от причините голям брой българи да предпочитат Великобритания като място за обучение. Актуални данни посочват, че 60 сто от пътувалите ученици зад граница са предпочели именно британски университети. Това каза в Бургас Ирина Христова , координатор на проекта "Световно образование". Тя уточни, че едно от условията за кредитиране на висшето образование е годишният семеен доход да бъде под 25 000 паунда. Христова каза, че е "паднало" ограничението за работа на студенти във Великобритания. Кандидат-студентите, които искат да учат там, трябва да подадат документи най-късно до 15 януари. Месечната издръжка на студент излиза средно около 800-900 паунда.
Днес в морския град се проведе консултантско изложение за кандидатстване в чужбина за 2015 - 2016 година. На него бяха представени повече от 20 университета от Великобритания, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария, Дания.
Ниски в сравнение с останалите университети в чужбина са таксите за обучение в Германия.  Все повече кандидатстващи осъзнават преимуществата на безплатното образование там и се ориентират в тази посока. Най-голям шанс за прием имат студенти, чиято диплома надхвърля успех 5,50. В Германия и Австрия има университети, които предлагат обучение и на английски език. Там обаче разнообразието от специалности е ограничено.

На срещата днес бе съобщено, че сроковете за кандидатстване в университетите в горепосочените страни изтичат най-скоро и желаещите да се обучават трябва да подготвят документите си.

Христова добави, че голяма част от завършилите в чужбина студенти се реализират до няколко месеца след завършването си благодарение на партньорството на университетите с големи компании като Marks and Spencer, Network Rail, Swedish Biomimetics и др. като най-предпочитан от българите е университет - Coventry, който е в топ 1- на класацията на Sunday Times University Guide и Guardian. Университетът е известен като училището с най-модерна база.

Най-предпочитаните бакалавърски специалности са компютърните науки, а за магистри – бизнес и мениджмънт. Сред популярните специалности са още креативните науки като изкуство и дизайн, както и медии и масова комуникация. Засилен интерес има към инженерни и технически специалности.